Natuurwerkdag: minister Dijsselbloem actief met de zaag in de hand

Minister Dijsselbloem hielp net als 1782 andere vrijwilligers in Gelderland een handje tijdens de Natuurwerkdag. Op 63 locaties gingen jong en oud naar buiten om te zagen, slepen en snoeien in het landschap. Op de meest uiteenlopende locaties in de provincie hebben mensen genoten van de natuur en het landschap in herfstkleuren.

Lekker buiten aan de slag

wageningen-grunsfoort-weide-in-hersttooi-natuurwerkdag-2016Jeroen Dijsselbloem was vandaag actief met de zaag in de hand in Wageningen. De minister van Financiën werkt in zijn vrije tijd wel vaker buiten. Hij benadrukt het belang van betrokkenheid bij het landschap: “Door vrijwilligerswerk te doen in het landschap voelen mensen zich verantwoordelijk, op een ontspannen manier, met koffie en soep. En als je later nog eens langsrijdt, dan denk je: Hé, die wilg moet weer geknot worden.”
Met een groep van 40 vrijwilligers snoeide hij op deze mooie herfstdag wilgen- en elzenstobben in het Renkums Beekdal in Wageningen. Het is fijn om in het weekend iets actiefs te doen na een week op kantoor, aldus vrijwilliger en locatieleider Aleid van der Kolk. Voor veel vrijwilligers die vandaag meededen is dat de motiviatie om mee te doen aan de Natuurwerkdag: lekker buiten aan de slag!

Veel jonge deelnemers

oosterbeek-rosandepolder-met-zijn-allen-in-de-boom-natuurwerkdag-2016Onder de 1782 deelnemers waren ruim 400 kinderen. In de uiterwaarden van Oosterbeek werden wilgen ontdaan van hun kroon. Een groep welpen van de scouting hielp mee met wilgen knotten in de Rosandepolder. Locatieleider Albert Smit beleeft veel plezier aan de kids: “Voor hen geldt: jong geleerd, oud gedaan.” Ook in Nijkerk op het Vogeleiland in de Arkervaart waren kinderen met hun ouders in de weer. Ze genoten zichtbaar en leerden ook nog wat over de vogels op het moeraseiland.

In heel Nederland gingen bijna 14.000 mensen naar buiten om te werken op 545 locaties. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL, in Gelderland coördineert Stichting Landschapsbeheer Gelderland de dag.

Impressies van de Natuurwerkdag 2016

Caitwickerzand in Kootwijk
Nijkerk, vogeleiland in de Arkervaart op Gelderland Vandaag
Vragenderveen in Vragender
Wageningen, Grunsfoort weide, artikel Nederlands Dagblad

Ook op www.natuurwerkdag.nl zijn foto’s en filmpjes te zien uit heel Nederland.