Natuurwerkdag: fantastisch werkweer en veel blije gezichten

Vandaag deden 1833 vrijwilligers in Gelderland mee aan de Natuurwerkdag. Op 64 locaties gingen jong en oud naar buiten om te zagen, slepen en snoeien in het landschap. In de meest uiteenlopende gebieden in de provincie genoten mensen van fantastisch werkweer. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL, in Gelderland coördineert Stichting Landschapsbeheer Gelderland de dag.

Wilgen knotten aan het Appelpad

Veel blije gezichten bij het wilgen knotten in Zwartebroek. Langs Klompenpad het Appelpad ging jong en oud aan de slag met het zagen en slepen van wilgenstaken. Locatieleider Rien Loman van IVN Nijkerk begon de dag met een werkinstructie, maar zijn belangrijkste boodschap was: “Ga vooral genieten vandaag!” Dat wil wel lukken op deze prachtige zonnige novemberdag.

Maatschappelijke stage in de natuur

Vrijwilliger Henriette de Gelder doet voor het eerst mee aan de Natuurwerkdag: “Als je van de natuur geniet, wil je haar ook onderhouden.” Vol trots laat ze haar eerste geknotte boom zien. Merel en Nina hebben gekozen voor een maatschappelijke stage in de natuur: “Het is lekker om naar buiten te gaan en leuk om met zoveel mensen bezig te zijn.” Gert Oosterveld doet al langer vrijwilligerswerk in het landschap. Vandaag heeft hij een aantal mensen meegenomen om te laten zien dat het leuk is om buiten bezig te zijn. Onder de 40 vrijwilligers in Zwartebroek was ook een groep van Scouting Nijkerk.

Bekijk hier het item van omroep Gelderland: Duizenden handen uit de mouwen voor natuur.

Elke dag Natuurwerkdag?

Vaker aan de slag in het landschap? In Gelderland zijn ruim 280 groepen actief in het landschap. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en van het interviewen van oudere bewoners tot het nalopen van Klompenpaden. Lees meer over de verschillende soorten vrijwilligers die bij ons zijn aangesloten of kijk voor de overzichtskaart van alle vrijwilligersgroepen in Gelderland voor een groep bij jouw in de buurt.

Impressies van de Natuurwerkdag 2017

Bekijk hier een leuk filmpje van Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe op de Wageningse Eng (door Veluwezoom in beeld).
Bekijk hier het filmpje van Landschapsbeheer Groesbeek gemaakt door TV Berg en Dal, zij gingen aan de slag in de Spoorkuil in het Groesbeekse bos.
Luister hier het radiointerview van AladnaFM met Ron Krabben van de locatie Vragenderveen, op de website van Stichting Marke Vragenderveen zijn foto’s te zien.
Op www.natuurwerkdag.nl zijn andere leuke foto’s en filmpjes te zien.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld