Natuurwerkdag, aan de slag voor zandhagedis of wilde bij

Samen aan het werk voor leefruimte voor de zandhagedis of de wilde bij? Dat kan tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november bij jou in de buurt. Alweer voor de 19e keer organiseren vrijwilligersgroepen en natuurorganisaties in heel Nederland een werklocatie waar iedereen mee kan helpen. Het is ontspannend, gezond en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen; zagen, snoeien en meer. En bovenal draag je dan ook nog eens bij aan het beschermen en behouden vaan natuur en landschap.

Vandaag helpen wij de zandhagedis

Gelderland is rijk aan grotere en kleinere heidegebieden. Deze hoge droge zandgronden zijn het leefgebied van de zandhagedis. Om deze gebieden geschikt te houden voor reptielen, zijn veel handen nodig. Het is een leuke klus om de heide open te houden en de jonge boompjes die ieder jaar weer opkomen, met de hand te verwijderen.

Aan de slag voor de wilde bij

Ook voor insecten kan je tijdens de Natuurwerkdag iets doen. Een insectenhotel is een ideale schuil- en nestgelegenheid voor veel soorten insecten. In de holle stengels, bamboe, hout en riet leggen ze hun eitjes. Het maken van een insectenhotel is een leuke klus om met kinderen te doen.

Voedsel voor vogels

Of ga je liever aan de slag voor vogels, bijvoorbeeld door het onderhouden of aanplanten van een houtwal? Houtwallen zijn goede voedselbronnen voor vogels, omdat er veel kleine insecten huizen. Vooral de zangvogels zoeken graag bessen en insecten in een houtwal op om te eten.

Meer informatie en aanmelden

Op www.natuurwerkdag.nl vind je locaties en activiteiten bij jou in de buurt. Kies of je iets wilt doen voor insecten, reptielen en amfibieën, vogels of uilen en kijk waar je aan de slag kan. Meld je aan en lever samen met buren, vrienden een bijdrage aan jouw groene omgeving!

LandschappenNL is initiatiefnemer van de Natuurwerkdag.
Stichting Landschapsbeheer Gelderland coördineert deze dag in de provincie Gelderland.
De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de Postcode Loterij.

 

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk