Natuurerf in Hoevelaken

Verscholen in het groen van Landgoed Hoevelaken ligt de boerderij van Bram van de Klundert en zijn vrouw Yvonne. Toen zij hier kwamen wonen bestond het erf uit een kaal weiland en grind. In vijf jaar tijd hebben zij deze plek omgetoverd tot een prachtig voorbeeld van een Natuurerf.

Voor het huis ligt een kruidenrijk graslandje, ter grote van een ruim gazon. Er staan enkelhoge kruiden, hoe langer je kijkt hoe meer variatie je ziet. Bram, gepensioneerd bioloog, telt wel 50 soorten. In bloei zijn nu het streepzaad, beemdkroon, margrieten en kleine ratelaar. De schuur is tot aan de nok overgroeid met blauwe regen, een beschutte plek voor de merel, heggemus, houtduif en winterkoning om te broeden. De deuren staan open, de boerenzwaluw broedt dit jaar voor het eerst in de schuur.

Langs de hoge bosrand van het landgoed is een zoom in ontwikkeling. Kardinaalsmuten, bergvlier en Gelderse roos zorgen voor een mooie overgang van de hoge bomen naar de openheid van het erf. In de bosrand hangt een steenuilenkast. Een muizenruiter in de boomgaard zorgt voor voer voor de steenuil. Er staan zo’n 25 hoogstamfruitbomen: kersen, pruimen, peren, appels en een walnoot. De poel zit vol salamanders, kikkers en padden.

Je hoort en ziet de vogels druk bezig, fruitbomen dragen vrucht, inheemse kruiden en struiken staan vol in blad of bloeien. Op aangewezen plekken zijn rommelhoekjes met bramen en brandnetels, het beheer vindt gefaseerd plaats en er is vooral heel veel variatie. Je voelt de aandacht en rust van de bewoners op dit erf, de natuur maakt er graag gebruik van.

Wilt u ook een Natuurerf?

Kijk hier voor meer informatie en tips!

Kijk ook eens op: