Team Landleven is Nationaal Zeiskampioen

Maar liefst dertien teams, met voor het eerst een jongerenteam, deden 12 september mee aan het Nationaal  Kampioenschap  Zeisen in Arnhem. Het kampioenschap maaien met de zeis is een populair onderdeel van Beleef Landleven. Het was druk en zeer spannend. Winnaar werd het team Landleven. Zij versloeg nipt het team van Landschapsbeheer Friesland. Gelderland deed mee met drie teams.

Het Nationaal Kampioenschap Zeisen vond voor de 5e keer plaats en werd georganiseerd door LandschappenNL. In het Openlucht Museum te Arnhem gingen teams van de provinciale organisaties Landschapsbeheer en Landleventeams de strijd met elkaar aan wie het beste de zeis hanteert.

Maaien met een zeis ziet er niet zo ingewikkeld uit. Maar het is veel lastiger dan de meeste mensen denken. Je belandt met de punt van de zeis in de grond of zwaait over het gras heen. Goed maaien met de zeis is een kunst, een kunst die te leren is.

Van oudsher werd het leren werken met de zeis van oud op jong doorgegeven. Het aantal mensen dat de zeis nog hanteerde nam zo snel af, dat het ambacht dreigde uit te sterven. Gelukkig zijn tegenwoordig meer en meer mensen geïnteresseerd in het beoefenen van dit ambacht. Winst voor het Nederlandse landschap want bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaien van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis (zie het artikel over NK Zeisende gulden sleutelbloem).

Met groot enthousiasme hebben vrijwilligers van Landschapsbeheer in diverse provincies afgelopen jaren deelgenomen aan één van de cursussen maaien met de zeis van Landschapsbeheer. Om dit te kunnen blijven doen is LandschappenNL bezig met het opzetten van een cursusprogramma ‘Handen aan de Zeis’. Hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. Of zoals Freek, één van de cursusleiders, zei: “Het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen. Dat is machtig mooi.”

Lees ook het bericht in Veluweland over drie deelnemende broers uit Gelderland