Met je school de boom in

Afb0640Werkgroep Leefklimaat Zevenaar is al jaren actief met kinderen die werken in het landschap. In het project Je School Kan De Boom In werken ze samen met NME Liemers. Jaarlijks knotten meer dan 400 leerlingen uit Zevenaar en omgeving de wilgen in hun gemeente. Op school krijgen kinderen van groep 7 en 8 een les over het knotten van wilgen. De week erna gaan ze de boom in. SLG ondersteunt gereedschap en kinderhelmen.

Les op school
Marian Siebum, educatief medewerker bij NME Liemers was er vanaf het begin bij: “Het project is inmiddels een vast onderdeel van het onderwijsprogramma. Scholen schrijven zich hiervoor in, 15 á 20 groepen per jaar. We hebben de contacten met de scholen en regelen materialen. Op school vertellen we wat de kinderen gaan doen. Eerst deed ik het alleen, nu zijn er zoveel vrijwilligers, vaak oud-docenten. Waarom zijn knotwilgen belangrijk in het landschap? Hoe onderhoud je ze? De kinderen leren over veilig werken maar ook hoe ruim je afvalhout op en wat kun je ermee doen? Soms gaan we op school mandenvlechten of een hut maken. Het is ook een leerproces. Kinderen leren samenwerken, durven en initiatief nemen.”


“Het is al die jaren goed verlopen”

Roel Brocx is coördinator van de werkgroep. Hij regelt het inroosteren van dertig vrijwilligers, die de les geven en kinderen begeleiden bij het knotten. Per groepje van drie kinderen is er een begeleider. “Ik stel alles samen. Het is al die jaren goed verlopen. Kinderen vinden het heel leuk. Een enkeling heeft het koud of heeft verkeerde schoenen aan. Ze vragen aan me: “Mag ik mijn verjaardagsfeestje in de boom vieren?”. Het gaat om wat mag ik doen, niet wat moet ik doen. Soms hebben ze hoogtevrees. Langzaam leren we ze een stapje hoger op de ladder te staan. Aan het eind van de ochtend staan ze in de boom. Kinderen hiervoor warm maken, dat is de start. In het weekend rijden ze met opa en oma langs, “Kijk, die boom heb ik geknot!”.”

 

Kijk ook eens op: