Maak kennis met landgoed ’t Meenink en steek de handen uit de mouwen tijdens de publiekswerkdag!

Landgoed ’t Meenink ligt als een parel in het landschap verborgen aan de rand van Hengelo Gld. Het landgoed wordt onderhouden door de familie die er woont en zij zoeken hulp bij het in stand houden van het groen op het landgoed. Kom op zaterdag 14 september 2019 sfeer proeven op de monumentale buitenplaats ’t Meenink met park, bos, weilanden, vijvers, lanen en een oude boomgaard. U krijgt tijdens deze publiekswerkdag een rondleiding van de familie over de buitenplaats en het landgoed. Daarnaast maak je kennis met de werkzaamheden die vrijwilligers kunnen doen om bij te dragen aan de instandhouding hiervan. Aanmelden voor de publiekswerkdag kan door een email te sturen naar landgoedhetmeenink@gmail.com

Help mee om een Rijksmonument in stand te houden

De landgoederen in de gemeente Bronckhorst, zoals landgoed ’t Meenink, zijn bekend om hun pracht, maar vragen ook veel inzet voor de instandhouding ervan. ’t Meenink is een verborgen pareltje in het landschap, pal naast Hengelo. Louise Rouppe van der Voort en Karel van Basten Batenburg: “Voor het behoud van ’t Meenink, onderdeel van het Hengelose landschap, willen wij als familie graag samen met enthousiaste vrijwilligers aan de slag. Er is veel te doen: in de buitenlucht genieten van bezig zijn in park, tuin en bos en daarna gezellig met elkaar een kop koffie drinken.” De familie werkt met veel toewijding om dit mooie landschap te bewaren voor de toekomst. Stichting Landschapsbeheer Gelderland helpt de familie met zoeken naar vrijwilligers met een hart voor groen. Vrijwilliger Tineke: “Het is altijd lekker om buiten actief te zijn. Ik vind het steeds weer fijn om aan het eind van een dagdeel achterom te kijken en te zien wat het effect is. Het is gewoon erg leuk om samen met Louise en familie bij te dragen om het Meenink een mooiere buitenplaats te maken.”

Programma publiekswerkdag zaterdag 14 september 2019

Tijdens de ontvangst met koffie/thee om 10.00 uur vertelt de familie over de toekomstplannen van het landgoed en hoe een te vormen vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud. Daarna volgt een rondleiding over het landgoed en kunt u ook even kort kennismaken met het werk dat gedaan kan worden. Hierbij kunt u denken aan snoeien en zagen in het bos, onderhoud van paden en aanplant van bijvoorbeeld bollen en fruitbomen ten behoeve van de biodiversiteit. Om 12.15 uur staat er een lunch klaar voor alle deelnemers. Saskia Bemer van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruitziet bij de andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen. Vanaf 2012 heeft SLG 30 werkgroepen op Gelderse landgoederen & buitenplaatsen opgezet en heeft hierbij veel ervaring opgedaan met het oprichten, toerusten en begeleiden van vrijwilligersgroepen. Na afloop kunt u aangeven of u vaker als vrijwilliger wilt helpen.

Wie kan meedoen?

Iedereen die het leuk vindt om in goed gezelschap te komen zagen, snoeien of bomen planten, is welkom: jong, oud, werkend, zonder werk, man of vrouw. Het is de bedoeling om een leuke groep te vormen. Gezamenlijk kunnen we bespreken welke halve dagen we aan het werk gaan. Voor het groene werk is weinig voorkennis vereist, omdat de vrijwilligersgroep goed wordt begeleid. Nadat de groep is opgericht wordt een basistraining handgereedschap gegeven.

Foto’s: Aimée van Basten Batenburg

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk