Liniewacht voorgedragen voor Gouden Mispel

De gemeenten Culemborg, Geldermalsen en Lingewaal hebben ‘de Liniewacht’ voorgedragen voor de Gouden Mispel 2018. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap reikt jaarlijks de Gouden Mispel uit aan een persoon of een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De drie gemeenten zijn blij met de inzet van de Liniewacht voor een stukje beheer/onderhoud aan de elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in hun gebied.

Wat is de Liniewacht?

De vrijwilligers van de Liniewacht zijn vleermuisliefhebbers met hart voor hun omgeving. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen tientallen zogenaamde militaire groepsschuilplaatsen. Deze schuilplaatsen voor infanteristen zijn beeldbepalend voor het landschap. Ze hebben niet alleen een cultuurhistorische en landschappelijke waarde maar ook een belangrijke ecologische waarde. Vleermuizen vinden deze bunkers namelijk aantrekkelijk om zich voort te planten en te overwinteren. Deze groepsschuilplaatsen zijn bijzonder erfgoed en moeten behouden worden. De Liniewacht is een vrijwilligersgroep die deze unieke plekken landschappelijk onderhouden en beheren en daarnaast ook monitoren op vleermuizen.

Meer informatie

Stichting Liniewacht is in 2014 opgericht door Zoogdiervereniging en Stichting Landschapsbeheer Gelderland en vanaf 2017 zelfstandig verder gegaan. In mei 2018 heeft het programma “Gelderland helpt” een video gemaakt over de inzet van de Liniewacht. De link van de video kunt u hier bekijken: http://ogld.nl/jl4.

Ook interessant

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk