Liniewacht voorgedragen voor Gouden Mispel

De gemeenten Culemborg, Geldermalsen en Lingewaal hebben ‘de Liniewacht’ voorgedragen voor de Gouden Mispel 2018. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap reikt jaarlijks de Gouden Mispel uit aan een persoon of een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De drie gemeenten zijn blij met de inzet van de Liniewacht voor een stukje beheer/onderhoud aan de elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in hun gebied.

Wat is de Liniewacht?

De vrijwilligers van de Liniewacht zijn vleermuisliefhebbers met hart voor hun omgeving. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen tientallen zogenaamde militaire groepsschuilplaatsen. Deze schuilplaatsen voor infanteristen zijn beeldbepalend voor het landschap. Ze hebben niet alleen een cultuurhistorische en landschappelijke waarde maar ook een belangrijke ecologische waarde. Vleermuizen vinden deze bunkers namelijk aantrekkelijk om zich voort te planten en te overwinteren. Deze groepsschuilplaatsen zijn bijzonder erfgoed en moeten behouden worden. De Liniewacht is een vrijwilligersgroep die deze unieke plekken landschappelijk onderhouden en beheren en daarnaast ook monitoren op vleermuizen.

Meer informatie

Stichting Liniewacht is in 2014 opgericht door Zoogdiervereniging en Stichting Landschapsbeheer Gelderland en vanaf 2017 zelfstandig verder gegaan. In mei 2018 heeft het programma “Gelderland helpt” een video gemaakt over de inzet van de Liniewacht. De link van de video kunt u hier bekijken: http://ogld.nl/jl4.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld