Liniewacht voorgedragen voor Gouden Mispel

De gemeenten Culemborg, Geldermalsen en Lingewaal hebben ‘de Liniewacht’ voorgedragen voor de Gouden Mispel 2018. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap reikt jaarlijks de Gouden Mispel uit aan een persoon of een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De drie gemeenten zijn blij met de inzet van de Liniewacht voor een stukje beheer/onderhoud aan de elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in hun gebied.

Wat is de Liniewacht?

De vrijwilligers van de Liniewacht zijn vleermuisliefhebbers met hart voor hun omgeving. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen tientallen zogenaamde militaire groepsschuilplaatsen. Deze schuilplaatsen voor infanteristen zijn beeldbepalend voor het landschap. Ze hebben niet alleen een cultuurhistorische en landschappelijke waarde maar ook een belangrijke ecologische waarde. Vleermuizen vinden deze bunkers namelijk aantrekkelijk om zich voort te planten en te overwinteren. Deze groepsschuilplaatsen zijn bijzonder erfgoed en moeten behouden worden. De Liniewacht is een vrijwilligersgroep die deze unieke plekken landschappelijk onderhouden en beheren en daarnaast ook monitoren op vleermuizen.

Meer informatie

Stichting Liniewacht is in 2014 opgericht door Zoogdiervereniging en Stichting Landschapsbeheer Gelderland en vanaf 2017 zelfstandig verder gegaan. In mei 2018 heeft het programma “Gelderland helpt” een video gemaakt over de inzet van de Liniewacht. De link van de video kunt u hier bekijken: http://ogld.nl/jl4.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022