Vervolg Lingewaard in ’t groen in 2018

Aanmelden voor dit project is niet meer mogelijk.
Indien u geïnteresseerd bent in een beplantingsplan of biodiversiteitsplan, kunt u contact opnemen, dan bespreken we de mogelijkheden.

Inwoners van het buitengebied van de gemeente Lingewaard kunnen zich weer aanmelden voor het vervolg op het beplantingsproject ‘Lingewaard in ’t groen’. Ze kunnen inheemse bomen en struiken aanplanten op woonerven en op grotere landschappelijke terreinen. Op dinsdag 9 januari 2018 wordt hierover een informatieavond georganiseerd in Ressen om samen met deelnemers beplantingsplannen te maken. Op 17 maart 2018 wordt de beplanting uitgereikt. Wilt u meehelpen aan een mooi en groen landschap in uw eigen woonomgeving en op uw eigen erf?

Versterken groene karakter gemeente

De gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen samen met bewoners het groene karakter van het buitengebied van de gemeente Lingewaard te versterken. Door het aanplanten van inheems en biologisch plantmateriaal zoals hagen, heggen, hoogstamboomgaarden en solitaire bomen krijgt het eigentijdse landschap een mooi en oorspronkelijk karakter. Bovendien wordt het landschap weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Informatieavond

Op dinsdag 9 januari 2018 is er van 20.00 tot 22.00 uur een informatieavond in de Kosterij, Kerkenhofstraat 5 in Ressen. Inloop met koffie/thee is vanaf 19.45 uur. U hoort dan hoe u mee kunt doen en wat de ‘spelregels’ zijn.

Werkwijze

Na deze informatieavond is er in januari een inloopactiviteit waarbij grondeigenaren hun individuele beplantingswensen kunnen voorleggen aan de adviseur van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond. Op basis van alle individuele beplantingsplannen wordt een gezamenlijke bestelling gedaan. Zaterdag 17 maart 2018 ontvangen alle deelnemers hun bomen en struiken. Ze krijgen vooraf nog een korte instructie hoe ze de bomen moeten aanplanten. Na het ophalen gaan de deelnemers aan de slag met het planten. Het resultaat wordt een gevarieerd buitengebied met streekeigen beplanting!
Deze combinatie van gezamenlijke inkoop en de subsidiemogelijkheden maakt dat de eigen bijdrage beperkt blijft.

Voorbereiden en zelf een plan maken

Wilt u zich op de inloopactiviteit voorbereiden? Of wilt u zelf al een aanzet voor een beplantingsplan maken?
Lees dan eerst deze Handreiking beplantingsplan Lingewaard fase 2. Hierin vindt u alle stappen om tot een plan te komen.

Overige hulpmiddelen:

–  De fruitlijst voor Lingewaard in ’t groen. Kijk in de fruitlijst welke fruitrassen geschikt zijn voor uw gebied.
Schetspapier Lingewaard. Schets uw ideeën voor een beplantingsplan op dit papier.
– Informatiebladen over aanleg en beheer van landschapselementen zoals een haag of hoogstamfruitboom.
– Instructiefilmpjes. In 11 korte instructiefilms leren Jaap en Lex u alles over het aanplanten en onderhouden van uw kleine landschapselementen.

Aanmelden

Het aantal deelnemers is beperkt. Dus meldt u snel aan! U kunt zich vrijblijvend aanmelden voor het project via onderstaand aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Freek Aalbers van SLG, bereikbaar op tel.nr. 026 – 3537444.

Wegens succes is aanmelden niet meer mogelijk. 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem