Levend Landschap Vierakker

Dorpsbewoners voelen zich betrokken bij hun eigen landschap en willen zich er graag voor inzetten. Via het dorpsproces Levend Landschap bieden we bewoners begeleiding en ondersteuning bij het omzetten van ideeën naar concrete uitvoering. Zo startte initiatiefgroep Vierakker in samenwerking met SLG in  2018 een Levend Landschapproces in hun dorp. Bart Hiddinga, eigenaar van Theetuin Vierakker, is de lokale contactpersoon van Levend Landschap Vierakker:

Bloemrijke bermen

“Afgelopen voorjaar is het met enkele buurtbewoners begonnen. We wilden meer bloemrijke bermen voor insecten voor Vierakker. Uiteindelijk kwamen we bij SLG terecht en de gemeente Bronckhorst zag het proces Levend Landschap wel zitten. We hebben twee bewonersavonden gehad. Ik vond het onwijs stimulerend. De eerste avond waren er 35 mensen, dat is 10% van Vierakker! Hartstikke mooie opkomst, goede productieve avond, enthousiaste mensen. Tweede avond was spannender want dan gaan mensen zich aan een idee verbinden. Ook weer 32 mensen, genoeg mensen die trekker wilden zijn van een idee. Daar werd ik heel blij van.”

Makkelijke manier

“Ik dacht altijd dat je geen invloed kon hebben op de openbare leefomgeving, dat het een moeilijk traject is met gemeente en politiek. Maar ik vind Levend Landschap een mooi format. De gemeente zegt ook: als het maar past binnen het beleid van de gemeente. Dus eigenlijk een makkelijke manier om je eigen leefomgeving vorm te geven.
Ik ben zelf trekker van het idee om streekeigen houten landhekken te plaatsen in het landschap. Nu staan er metalen hekken, niet zo mooi. Het is makkelijk te realiseren en zorgt voor een mooiere beleving van het landschap. Ik verheug me het meest op het herstellen van de lanen. ”

Bekijk de website van Levend Landschap Vierakker.

Doet u  mee?

Kijk hier voor onze actuele Levend Landschap projecten! 

Bent u enthousiast geworden en wilt u met uw dorp een Levend Landschap project opstarten? Neemt u dan contact met ons op en dan bespreken we gezamenlijk de mogelijkheden.

Kijk ook eens op: