Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

De opening op zaterdag 19 maart van het Laorns Enkenpad in Laren was een daverend succes met mooi wandelweer en een grote opkomst van vele vrijwilligers, de grondeigenaren en andere genodigden en belangstellenden. Het is het eerste Klompenpad in de gemeente Lochem. De onthulling van het opstappaneel bij De Haarbroekse Vijvertuin vond plaats met gedeputeerde Peter van ’t Hoog van de provincie Gelderland, de wethouders Eric-Jan de Haan en Henk van Zeijts van de gemeente Lochem, voorzitter Richard Buitink van Wakker Laorne en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Foto’s: Piet Jansens

Gemeente Lochem genomineerd voor Wandelgemeente van het Jaar 2022

In Harfsen wordt ook een Klompenpad ontwikkeld door inwoners.  Met deze nieuwe Klompenpaden en andere routes is de gemeente Lochem een echte wandelgemeente. Daarom is de gemeente Lochem een van de drie gemeenten die is genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2022. Geef jij de gemeente Lochem jouw stem? Stem voor 12 april 2022.

Buitengebied van Laren

Het Laorns Enkenpad is een rondwandeling van 15 kilometer door het prachtige buitengebied van Laren. De route loopt via akkers en weilanden, over en langs eeuwenoude enken, langs beken en via landgoederen. De route is te verlengen met 9 kilometer.

Lovende woorden

Samen met enthousiaste vrijwilligers en in nauwe samenwerking met dorpsorganisatie Wakker Laorne, Waterschap Rijn en IJssel en met medewerking van maar liefst twintig grondeigenaren is het gelukt het Laorns Enkenpad binnen een jaar te ontwikkelen. Veel lovende woorden waren er daarom ook vanuit de wethouders De Haan en van Zeijts en ook van gedeputeerde Peter van ’t Hoog. SLG heeft het proces begeleid. Directeur-bestuurder Arjan Vriend en projectleider Erik van Eek van SLG waren bijzonder verrast en verheugd met de discipline en snelheid waarmee dorpsgemeenschap Laren dit pad heeft weten te realiseren en waarmee het zeer prettig samenwerken was. Kortom “Laorne” en de gemeente Lochem kunnen trots zijn op deze supermooie wandelroute.

Klompenpadwerkgroep

Het Laorns Enkenpad is het 138ste Klompenpad en het 104de pad in Gelderland. Het Klompenpad wordt onderhouden door vrijwilligers die de route nalopen, bordjes vervangen en schoon houden. SLG ondersteunt de werkgroep met onderhoudsgereedschap en materialen.

Blauwe klompjes

Het Laorns Enkenpad is gemarkeerd met blauwe klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij Grand Café Bistro-rant ’t Langenbaergh, Postagentschap Plus Beuzel en bij de VVV’s in de regio.

Dit Klompenpad is financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lochem, Provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022

Tweede buitenwerkdag bij boerderij De Klaver