Project realisatie grote landschapsopgaven

Heeft u veel grond en wilt u deze grond landschappelijk inrichten met elementen zoals bosjes, hagen, fruitbomen of laanbomen? Dan is de actie die wij samen met de gemeente X organiseren mogelijk interessant voor u.

‘Grote’ wensen voor uw terrein?
We bieden bewoners met veel eigen terrein de mogelijkheid hun gronden landschappelijk in te richten zodat dieren, vogels en planten er hun leef- en voedselgebied van kunnen maken en u kunt genieten van al het extra leven om u heen.
Hebt u altijd al een poel willen hebben of een grote hoogstamboomgaard, maar ontbreekt het u aan kennis en tijd? Dan kunnen wij u helpen!

We bieden een werkwijze waarbij u zelf kunt aangeven welke wensen u heeft. Met subsidie, zowel op het plantmateriaal als op de uitvoering van het plan!

Wij maken aan de hand van uw wensen in overleg met u een inrichtingsplan,  inclusief soortenlijst.
Voor de aankoop van het plantmateriaal en de daadwerkelijke aanleg van de elementen (denk bijvoorbeeld aan het graven van een poel) krijgt u subsidie.
De uitvoering wordt gedaan door een lokale uitvoerder. Dat kan een een hovenier zijn, een Agrarische Natuurvereniging of een groenaannemer.

Voorwaarden voor deelname
De belangrijkste voorwaarde is dat uw terrein groot genoeg is. De inrichting van een tuin of een erf komt niet in aanmerking.

Hieronder en in het aanmeldformulier staat per element aangegeven hoeveel ruimte er voor nodig is en of er nog andere voorwaarden zijn.

 • Bosje/boselementen/vogelbosje
  Oppervlakte minimaal 1.000 m2 en maximaal 5.000 m2. Lees meer over het vogelbosje en geriefhoutbosje
 • Vrij uitgroeiende haag
  Oppervlakte (lengte) minimaal 50 meter. Lees meer over de struweelhaag
  Let op: het aanvragen van een vrij uitgroeiende haag kan alleen in gebieden die BUITEN het Gelders Natuur Netwerk vallen. Bekijk de kaart om te kijken of uw terrein hier buiten valt
  Tip: Rechts boven staat het icoontje van de legenda. Als u uitzoomt vanuit uw adres dan ziet u het Gelders Natuur Netwerk. Lees meer over het Gelders Natuur Netwerk.
 • Houtsingel
  Oppervlakte (lengte) minimaal 50 meter. Lees meer over de houtsingel
 • Laanbomen, knotbomen en elzensingels
  Minimaal 20 stuks (hou rekening met een plantafstand van 6-8 meter).
  Wanneer u een ‘gat’ in een bestaande laan of singel wilt dichten met jonge aanplant, dan kunnen het er minder dan 20 zijn. Voorwaarde is dan dat het totale element uit minstens 20 bomen bestaat. Lees meer over de elzensingel of knotbomen
 • Hoogstamfruitbomen
  Minimaal 15 en maximaal 50 stuks (hou rekening met een plantafstand van minstens 8 meter tussen de bomen). Lees meer over de hoogstamboomgaard
 • Poel
  Minimale oppervlakte is 300 m2. Lees meer over de poel
  Een poel kan alleen op een lage en natte plek in het landschap worden aangelegd. Dit is vaak grondwatertrap III.
  Voor de aanleg van een poel is een uitgewerkt plan nodig. Mocht u dat nog niet hebben, dan is het noodzakelijk dat wij deze maken. Hier zijn kosten aan verbonden. Wanneer u in het formulier aangeeft een poel te willen, zullen we eerst contact met u opnemen om de eventuele extra kosten te bespreken.
  Bekijk de kaart met grondwatertrappen.
  Tip: Rechts boven staat het icoontje van de legenda.

Achtergrondinformatie landschap en elementen
Bij het aangeven van uw wensen kunt u zich oriënteren op het landschapstype waarin u woont. We hebben hiervoor een speciale kaart gemaakt.

Interesse in deelname?
Hieronder kunt u aangeven welke elementen u op uw terrein wilt aanleggen. Na ontvangst van uw formulier nemen we contact met u op.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Kijk ook eens op: