Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Albert Smit uit Oosterbeek is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2021. Hij is coördinator van Werkgroep Landschapsonderhoud van IVN Afdeling Zuidwest Veluwezoom. De Landschapsknokker is een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap en het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Albert ontving de Landschapsknokker uit handen van directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van € 500 te besteden aan het landschap. Foto: Albert Smit met jury

Omroep Gelderland filmde de eerste werkdag van de Werkgroep Landschapsonderhoud IVN Afdeling Zuidwest Veluwezoom en interviewde Landschapsknokker Albert Smit.

Hart voor landschap

Albert organiseert werkdagen om wilgen te knotten, heideterreintjes op te schonen en de uiterwaarden van zwerfafval te ontdoen. Tijdens de werkdagen betrekt hij de vrijwilligers op een rustige en laagdrempelige manier bij het landschapswerk. Hij heeft hart voor het landschap en pakt het coördinatorschap van de werkgroep serieus en inspirerend aan. Mede dankzij Albert en de vele vrijwilligers waar hij mee optrekt, ligt het landschap in de gemeente Renkum er prachtig bij.

Zebra’s en giraffes eten takken dankzij Landschapsknokker

Albert heeft goede relaties met grondeigenaren, de gemeente, medewerkers van SLG én met Burgers’ Zoo. De giraffes, zebra’s en olifanten hoefden zelfs tijdens de lockdown van afgelopen winter hun vitaminerijke hapje niet te missen. Albert regelde dat de vrijwilligers in tweetallen bleven knotten en de wilgentakken niet hoefden te ontbreken op het menu van de dieren.

Foto met dank aan Theo Kruse, Koninklijke Burgers’ Zoo

Aanmoedigingsprijs naar boerenlandvogelvrijwilliger

De Aanmoedigingsprijs 2021 gaat dit jaar naar Louis van der Ploeg van Weidevogelwerkgroep Overbetuwe en Patrijzentelgroep Overbetuwe. Hij is sinds 2018 actief in de weidevogelwerkgroep en nam in 2019 de coördinatie van de Patrijzentelgroep voortvarend op zich. Mede door het enthousiasme en de inzet van Louis wordt er in de gemeente Overbetuwe hard gewerkt aan een betere leefomgeving voor de patrijs, bijvoorbeeld door de aanleg van patrijzenranden.

Foto: Louis van der Ploeg bij patrijzenrand

Vrijwilligerswerk in het landschap

In Gelderland zijn ruim 400 vrijwillige coördinatoren van vrijwilligersgroepen actief in het landschap. Stichting Landschapsbeheer Gelderland faciliteert vrijwilligersgroepen met kennis, kunde en gereedschappen. Ieder jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker, met deze prijs wil SLG de aandacht vestigen op de maatschappelijke relevantie van vrijwilligerswerk in het landschap.

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Elden