Landschapsimpuls Heumen voor aansluiting van erf en landschap

Wilt u als inwoner van het buitengebied van de gemeente Heumen graag een hoogstamboomgaard of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag of singel met streekeigen bomen of struiken? U kunt nog meedoen aan Landschapsimpuls Heumen. Meld u aan bij Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026-3537444. Vrijblijvend inschrijven is ook mogelijk via onderstaand aanmeldformulier.

In het najaar was hierover een succesvolle informatieavond in het Verenigingsgebouw Overasselt. Belangstellenden konden zich meteen aanmelden voor deelname aan het beplantingsproject. Een van de deelnemers is Wilma Klabbers. Ze heeft een oude boomgaard met moestuin in Heumen. “Ik doe mee omdat ik graag de oude heggen uit mijn jeugd wil zien vol vogels, vlinders en bijen aan de rand van de boomgaard. Ik wil daarvoor een vrij uitgroeiende haag gaan aanplanten.”

Aanleiding van het project

De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving. De gemeente is dan ook blij dat zij met het project ‘Landschapsimpuls Heumen’ dit landschap verder kan versterken. In samenwerking met de landschapsbrigade van het Erfgoedplatform van de gemeente Heumen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kunnen inwoners hun erf en grond met subsidie landschappelijk versterken.

Voorwaarden voor deelname

Voorwaarde voor deelname is dat er minimaal 50 meter struweelhaag, 15 hoogstamfruitbomen, 20 laan- of knotbomen of 10 are bosplantsoen aangelegd wordt. De subsidie is bedoeld voor grote landschapselementen zoals hierboven beschreven, kleinschalige beplanting op het erf komt niet in aanmerking. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat de deelnemers zelf de uitvoering ter hand nemen. Na aanmelding voor deelname aan dit project krijgt de bewoner een vrijblijvend bezoek van een adviseur van SLG. Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het perceel, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal kan worden aangeschaft via SLG. Deze korting is mogelijk vanwege de subsidie van de gemeente Heumen en de Provincie Gelderland.

Aansluiten bij het landschap

Het doel van het project is om de percelen in het buitengebied te verfraaien met landschappelijk passende beplanting. Denk daarbij aan laan- of knotbomen, struweelhaag, elzensingel, hoogstamfruitbomen of een poel. Natuurlijk is een combinatie van deze opties ook mogelijk. Op die manier sluiten het erf en het omliggende landschap op elkaar aan. Veel dieren maken dankbaar gebruik van deze struiken en bomen als nestgelegenheid, schuilplaats of voedselvoorziening. Denk daarbij aan steenuil, egel of bij. Het project leent zich ook bij uitstek om samen met de buren op te pakken.

Inwoners die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 353 74 44.

Cursus ‘Alles van het landschap’

Wilt u meer weten over aanleg, onderhoud en duurzaam beheer van heggen, hagen, hoogstamfruit en houtwallen? Voor inwoners van de gemeente Heumen verzorgt SLG in het najaar 2018 de cursus ‘Alles van het landschap’. U kunt de hele cursus volgen maar het is ook mogelijk alleen aan bepaalde onderdelen deel te nemen. Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van de cursus. Op de informatieavond wordt het cursusprogramma kort toegelicht. U kunt zich dan ook direct aanmelden.

Lees ook de landschapsbrochure

Voor de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen, Heumen en Beuningen hebben we een Landschapsbrochure met landschapstypenkaart ontwikkeld. U kunt met behulp van de brochure en kaart eenvoudig zien in welk landschapstype u woont. We geven tips voor het inrichten van het erf en reiken lijsten met rassen aan die van oorsprong in het gebied voor komen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

 

Ook interessant

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem

Inwoners Doetinchem versterken biodiversiteit op eigen terrein