Landschaps- en biodiversiteitsimpuls Heumen

De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving en daarom is ze ook blij dat ze met het project ‘Landschaps- en biodiversiteitsimpuls Heumen’ de biodiversiteit en dit landschap verder kan versterken. In samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kunnen inwoners hun erf en grond met subsidie landschappelijk versterken en tevens de biodiversiteit vergroten.

Inwoners van het buitengebied van Heumen krijgen in dit project advies over de landschappelijke beplanting op hun erf/perceel, van bijvoorbeeld laanbomen, knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en hoogstamfruitbomen. Ook krijgen zij advies over meer biodiversiteit op het eigen terrein. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, vlinders, wilde bijen en insecten. Dit kan met struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiperiode of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten. Ook is het mogelijk om achterstallig onderhoud van karakteristieke landschapselementen zoals hoogstamfruitbomen en laanbomen aan te pakken. Op het aanmeldformulier kunt u uw interesses aangeven.

Informatieavond 17 mei 2022

Op 17 mei is er een informatieavond over de subsidieregeling voor het versterken van landschap en biodiversiteit in het buitengebied van gemeente Heumen. De bijeenkomst vindt plaats in het Verenigingsgebouw aan de Willem Alexanderstraat in Overasselt. Start is om 19.30 met een kopje koffie/thee. De bijeenkomst duurt tot 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig.Tijdens de informatieavond over het project horen de aanwezigen een aantrekkelijk en herkenbaar verhaal over landschap, biodiversiteit en erven, gericht op de eigen lokale situatie. Tevens worden de randvoorwaarden en kansen van deelname geschetst en kan men zich direct aanmelden voor een erfbezoek met een kosteloos beplantingsplan.

Inventarisatie erf/perceel

Na aanmelding voor dit project neemt een adviseur van SLG contact op met de deelnemer. De adviseur kijkt samen naar het groen op zijn of haar erf en bespreekt de mogelijkheden. Op basis van de

inventarisatie stelt de adviseur een inrichtingsplan op. Dit plan is gericht op aanplant van streekeigen bomen en struiken en het ecologisch beheer hiervan. Indien wenselijk, is ook het inzaaien van meerjarige inheemse voedselplanten (voor bestuivers) deel van het plan.

Uitdeeldag

Later dit jaar of begin volgend jaar vindt voor alle deelnemers een gezamenlijke bestelling van het plantmateriaal plaats. De beplanting ontvangen de deelnemers tijdens een feestelijke uitdeeldag in de omgeving. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidie van gemeente Heumen en provincie Gelderland, zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. We hopen zo met elkaar een nog groener en aantrekkelijker buitengebied te creëren. Doet u mee?

Landschaps- en biodiversiteitsimpuls Heumen

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor Landschaps- en biodiversiteitsimpuls Heumen. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal kan worden aangeschaft via SLG. De velden met een * zijn verplicht.
  • Meer informatie over de landschapselementen vindt u hier.
  • Aantal m2
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kijk ook eens op: