Kwaliteitsimpuls landschap Wenum-Wiesel

Inwoners van het buitengebied van Wenum-Wiesel kunnen in dit project advies krijgen over de landschappelijke beplanting op hun erf/perceel, van bijvoorbeeld laanbomen, knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en hoogstamfruitbomen. De beplanting die geadviseerd wordt kan vervolgens tegen een gereduceerd tarief besteld worden!  In het najaar van 2020 vindt voor alle deelnemers een gezamenlijke bestelling van het plantmateriaal plaats. De beplanting ontvangen de deelnemers tijdens een feestelijke uitdeeldag in de omgeving. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidie van gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. We hopen zo met elkaar een nog groener en aantrekkelijker buitengebied te creëren. Doet u mee? Aanmelden uiterlijk 30 april 2020.

Filmpjes over SLG, het landschap en het boerenerf

Maak kennis met SLG en bekijk het filmpje

Presentatie over ontstaansgeschiedenis van het landschap Wenum Wiesel

Presentatie over cultuurhistorische erfinrichting van het boerenerf

 

Adviesmogelijkheden

Geïnteresseerde grondeigenaren kunnen een vrijblijvend en kosteloos gesprek en beplantingsplan krijgen van een adviseur van SLG. Deze vertelt wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op het terrein te versterken. In overleg met de grondeigenaar wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Op dit moment is het vanwege de coronamaatregelen beperkt mogelijk dat onze adviseur bij u op erfbezoek komt. U kunt daardoor kiezen voor de volgende mogelijkheden:

1. Telefonisch advies

De adviseur belt met u, neemt de stappen in het project met u door, luistert naar uw wensen ten aanzien van beplanting, bekijkt via Google-Maps uw erf en omgeving en stelt op basis daarvan een concept-ontwerp en -beplantingsplan voor u op. Deze worden naar u toegestuurd via de mail. Voorafgaand aan dit vrijblijvende telefonische advies, vragen wij u om zich voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein. Alle informatie voor dit ‘eigen huiswerk’ vindt u hieronder.
Deze optie is alleen mogelijk als het gaat om kleinschalige beplanting, waar weinig afstemming over nodig is. Bijvoorbeeld de aanplant van een korte haag (< 50 meter) of enkele solitaire bomen. Heeft u veel vragen en/of wilt u veel aanplanten, dan raden wij u aan voor één van de andere opties te kiezen.

2. Advies via Zoom of Skype

Zoom is een videogesprek, vergelijkbaar met Skype. Via Zoom of Skype is het mogelijk voor de adviseur om zijn computerbeeld met u te delen en live informatie aan u uit te leggen en u te laten zien!
Kiest u voor deze optie, dan ontvangt u van ons via de mail een link met een uitnodiging voor zoom, inclusief een kleine handleiding. Ook kunt u, als u zoom installeert op uw telefoon of tablet, naar buiten gaan om met de camera opnames van uw erf, direct aan de adviseur te tonen. De adviseur kan dan meteen een kleine ontwerpkaart intekenen, terwijl hij zijn computerbeeld met u deelt!
Zo kunt u direct zien of hetgeen hij intekent klopt. Na afloop wordt de ontwerpkaart uitgewerkt met een concept-beplantingsplan, welke naar u wordt toegestuurd via de mail. Voorafgaand aan het advies via Zoom, vragen wij u om u te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein. Alle informatie voor dit ‘eigen huiswerk’ vindt u hieronder.

3. Veldbezoek

Wilt u graag een veldbezoek, in plaats van bovenstaande opties, dan vindt dit bij voorkeur op een later moment in het jaar plaats rekening houdend met de dan geldende richtlijnen vanuit het RIVM.
Om onze werkdruk te spreiden, vragen wij u alleen te kiezen voor deze optie, als u een groot terrein heeft met complexe vraagstukken.
Voorafgaand aan dit veldbezoek, vragen wij u om u voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein.

Wiesel is beschermd dorpsgezicht en Wenum is deels een cultuurhistorisch gebied. De gemeente checkt daarom het advies met het bestemmingsplan en of een aanlegvergunning nodig is.

Voorbereiding/huiswerk

Voorafgaand aan het advies (welke optie u ook kiest) vragen wij u om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en daarna uw eigen wensen op papier te zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor deze Kwaliteitsimpuls Landschap.

 1. Als eerste vragen wij u om de speciale Maak je Erf Goed folder te lezen.
 2. Daarna kunt u met de volgende tools zelf aan de slag:
  Handreiking beplantingsplan Wenum-Wiesel

  Schetspapier
  Fruitlijst voor Wenum-Wiesel
 3. Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
  Kaartviewer Basiskaart Landschap
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/ecologie/
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/landschapsbeheer-met-jaap-en-lex/
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/landschapsbrochures/

  Meer achtergrondinformatie:

  www.topotijdreis.nl/
  www.kaart.cc

Kiest u voor de adviesoptie met Zoom of Skype, dan kan de betreffende adviseur bovenstaande informatie ook met u doornemen door zijn beeldscherm met u te delen.

 

Kijk ook eens op: