Buitenplaatswerkgroep Kemnade

Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van Landgoed- en Buitenplaatswerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken.

De Kemnade ligt bij de Oude IJssel in Wijnbergen. De markante toren is een goed voorbeeld van een versterkt huis, een zogenaamde donjon en stamt uit de vijftiende eeuw. Deze buitenplaats wordt particulier bewoond en is omgeven door een romantisch park en kan in de zomer met de Iesselganger vanuit Terborg worden bezocht.

De vrijwilligersgroep de Kemnade werkt twee keer per maand in de tuin en in het park. We onderhouden de slingerpaden, stellen heesters vrij, werken in de boomgaard enzovoorts. De eigenaar maakt middels doorkijkjes slim gebruik van het omliggende agrarisch landschap maar camoufleert ook storende elementen middels boomgroepen.

Bericht uit het veld (april 2016)
onderhouden landschap 2Als vrijwilligers groep van buitenplaats de Kemnade bij Doetinchem hebben wij een cursus gevolgd over onderhoud van het Achterhoekse landschap. Drie personen uit de groep hebben vorig jaar met succes een aanvraag gedaan voor een scholingsvoucher bij Groen en Doen. Met deze subsidie hebben we in samenwerking met Cursuscentrum Groen een cursus ontwikkeld die op vier zaterdagen op de Kemnade en in de Achterhoek werd afgerond. Op de foto’s zijn we op zoek naar boomkikkers in de omgeving van Zelhem. En met succes. Ondanks dat het weer nog aan de koude kant was heeft Liedy Brus een boomkikker in het verschraalde gras langs de Veengoot gespot.

onderhouden landschapDe cursus heeft ons veel geleerd over het ontstaan van landschapstypen als het rivierenlandschap en het oude hoevenlandschap. Excursies onder leiding van Jan Stronks van het Staring instituut gaven het beeld zoals vroeger op zo veel plekken was, en nu nog te vinden op landgoed Mulra (omgeving Keppel) en in de Heidehoekse vloed.
Als afsluiting van de cursus ontvingen de deelnemers een certificaat. Deze zomer wordt er nog een vervolg aan gegeven door voor enkele deelnemers een cursusdag veilig werken met kleine tuin- en parkmachines aan te bieden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Buitenplaatswerkgroep Kemnade, dan kunt u contact opnemen met de coördinator:

Email: Dhr. H. Kroon
Telefoon: 06-46302694