Landgoed Old Putten opent de deuren voor vrijwilligers met groene vingers

landgoed Old Putten

Landgoed Old Putten, pal ten zuiden van Elburg, is een prachtig en zeer oud landgoed, met restanten van een kasteel. Om deze historische locatie in stand te helpen houden, zijn vrijwilligers van harte welkom, die een handje uit de mouwen willen steken. Het gaat om bijdragen met handgereedschap aan onderhoud van het park, de lanen, de beekoever en singels. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft vanaf 2012 23 werkgroepen opgericht op diverse landgoederen en buitenplaatsen en helpt mee met het oprichten van een werkgroep voor dit landgoed.

Informatieavond

Daarom nodigen de familie Rambonnet en SLG u van harte uit voor een informatieavond om kennis te maken met Landgoed Old Putten en het vrijwilligerswerk.
Datum: dinsdagavond 20 september.
Locatie: Huis Old Putten, Zuiderzeestraatweg Oost 65, 8081 LB, Elburg.
Tijdstip: 20:00 tot 21:30 uur.
Het landgoed ontvangt u graag met een unieke rondleiding door het huis en de koffie staat klaar!

buitenplaatsHonderden jaren oud landgoed

Historische buitenplaatsen in heel Nederland zijn de parels in ons landschap met prachtige landhuizen, monumentale bijgebouwen en het groene erfgoed van tuinen, moestuinen, parkaanleg en lanen. Landgoed Old Putten vormt hierop geen uitzondering. Het is al een landgoed sinds de Middeleeuwen en ligt in het overgangsgebied van de Veluwe naar de randmeerkust. Het kasteel uit eind vijftiende eeuw is vervangen door een classicistisch landhuis uit begin 1800, maar de oorspronkelijke kelders zijn bewaard gebleven, net als de oprijlaan van het kasteel. Zowel het huis, het voormalige koetshuis, de brug, andere bijgebouwen en het park in Engelse landschapsstijl zijn aangewezen als rijksmonument. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen uit Elburg hier graag wandelen of fietsen.
Het landgoed werkt hard aan de instandhouding van al dit moois. Een prachtig gelegen Natuurkampeerplaats draagt hieraan bij, maar ook de bijdragen van vrijwilligers zijn welkom. Voor een bijdrage aan het onderhoud van het monumentale groen zoeken we mensen die het leuk vinden om in een prachtige omgeving te zagen en te snoeien, georganiseerd in een vaste werkgroep: een buitenplaatswerkgroep. Deze werkgroep zal worden gefaciliteerd door SLG.

Flora en fauna

img_5451Niet alleen voor kampeerders, wandelaars, fietsers en vrijwilligers is Old Putten een paradijs, maar ook voor de bonte flora en fauna. Hebt u wel eens een ijsvogeltje `gespot`, of van een ral gehoord? ´s-Avonds vliegen uilen en vele verschillende soorten vleermuizen in het rond. Onder struiken kunt u een nestje hazen treffen. De buitenplaats herbergt vele stinsen-planten, vooral in het voorjaar te bewonderen: bosanemoon, wilde hyacint en nog veel andere soorten.

Programma

Het doel van deze avond is u te laten zien hoe mooi landgoed Old Putten is, waar de vrijwilligers gaan werken en hoe een vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud hiervan. Na de ontvangst met koffie/thee is er een rondleiding door het huis van de familie Rambonnet. Daarna zal SLG vertellen over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruitziet bij andere werkgroepen.