Koude maar inspirerende Gelderse Werkdag: 150 vrijwilligers aan de slag in het landschap van Nijkerk en uitreiking Landschapsknokker

Vrijwilligers uit alle hoeken van Gelderland trotseerden afgelopen zaterdag de kou en reisden af naar Nijkerk om daar het buitengebied een fikse opknapbeurt te geven. De jaarlijkse Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is dé inspiratiedag voor vrijwilligers die ons landschap onderhouden. Dit jaar werd deze werkdag uitstekend georganiseerd door IVN Nijkerk werkgroep landschapsbeheer samen met grondeigenaren en lokale vrijwilligersgroepen. Door het ijs ontstonden unieke werkomstandigheden. Vrijwilligers schoonden de heide op, knotten een rij wilgen, maaiden het riet en verwijderden wilgenopslag op het Vogeleiland. Ook ontdekten ze het afwisselende landschap en de stad Nijkerk tijdens excursies. Han Hensing van de beheergroep De Groene Knoop van Natuurpark Overstegen in Doetinchem werd zaterdag uitgeroepen tot Landschapsknokker 2018. Henny Tax uit Doorwerth ontving de Aanmoedigingsprijs. Proficiat!

Unieke werkomstandigheden door het ijs

Wethouder Wim van Veelen heette de landschapsvrijwilligers welkom op het Corlaer College in Nijkerk. Het Corlaer College was het verzamel- en vertrekpunt van de activiteiten en excursies. Gewapend met tientallen zagen, snoeischaren, ladders, handschoenen en extra warm gekleed gingen de vrijwilligers aan de slag. De werkomstandigheden waren uniek want dankzij het ijs konden vrijwilligers op moeilijk bereikbare plekken werken, zoals langs de natte heidevelden op landgoed Appel. Hier zaagden vrijwilligers de opslag van wilgen weg, terwijl schaatsers rondjes draaiden op de bevroren heidevelden. Op de Kruishaarse Berg werd opslag van bramen verwijderd rondom de bevroren poel. Een grote rij wilgen is geknot in Nijkerkerveen. Veel belangstelling was er ook voor de excursies, waaronder een stadswandeling door Nijkerk, een wandeling over het Klompenpad Appelpad en naar wijngaard Aan de Breede Beek.

Han Hensing uit Doetinchem is Landschapsknokker 2018

De Landschapsknokker is een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap en die het daarom verdient om in het zonnetje gezet te worden. Han Hensing van de beheergroep De Groene Knoop uit Doetinchem is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2018. Hij ontving het ‘landschapsknokkertje’ (bronzen beeldje) en vijfhonderd euro om te besteden aan het versterken van het landschap. In het juryrapport staat: “Han Hensing werkt al tientallen jaren aan het behoud en de ontwikkeling van een park midden in de woonwijk Overstegen in Doetinchem. Eerst als wijkbeheerder, na zijn pensionering als oprichter en coördinator van de beheergroep De Groene Knoop. Zijn inbreng bij het omvormen van een stadspark naar een natuurpark met Schotse Hooglanders, waar reeën en boomkikkers zich thuis voelen, is essentieel geweest. Vele vrijwilligers roemen Han om zijn sociale vaardigheden en bindend vermogen. Hij weet hen te boeien met zijn aanstekelijke manier van kennisoverdracht over planten, dieren en bodemsoorten.
Wethouder Lambregts van de gemeente Doetinchem noemt Han in haar ondersteuning van de nominatie zelfs ‘de geestelijk vader van het mooie natuurpark Overstegen’. De jury durft te stellen dat zonder de inzet van Han het park niet was geworden wat het nu is: een groene long in de wijk Overstegen met een diversiteit aan flora en fauna.”

Aanmoedigingsprijs voor Henny Tax

Henny Tax uit Doorwerth ontvangt de Aanmoedigingsprijs voor zijn vrijwilligerswerk in het landschap in Renkum. Henny was de drijvende kracht binnen de ontwikkelgroep van het Dorenweertsepad. Nu is hij een gedreven coördinator van de werkgroep die het Klompenpad naloopt. Ook is Henny actief voor het nieuwe Klompenpad in Oosterbeek. Hij heeft de cursus ‘maaien met de bosmaaier’ gevolgd, zodat hij waar nodig het pad begaanbaar kan houden.
Bijzonder is zijn grote inzet voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Op initiatief van Henny is afgelopen jaar samen met SLG een vrijwilligersgroep opgericht om de inheemse flora te beschermen door de invasieve woekerplant uit te graven: de Japanse Duizendknoopbrigade met maar liefst 60 deelnemers. Ook is een digitaal meldpunt voor de Japanse Duizendknoop gemaakt. Verder adviseert Henny grondeigenaren over de bestrijding. Een aanmoediging lijkt in het geheel niet nodig, desondanks vindt de jury dat Henny Tax een grote pluim verdient.

Foto’s en filmpjes

Op onze (nieuwe!) Facebook pagina foto’s en een filmpje van de Gelderse Werkdag.

Beeldverslag door Nijkerk Nieuws

Ook interessant

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Oude IJsselstreek

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Waardering voor vrijwilligers in het landschap op Dag van de vrijwilliger

Luisterbankjes, helmenactie en informatieblad bijenhotel in Nieuwsmails voor vrijwilligers

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Wilp

Samen voor de natuur: Jong en oud aan de slag tijdens de Natuurwerkdag

Bewoners welkom op online startavond Klompenpad Hall