Kom in actie op de Bijenwerkdag op 9 en 10 maart

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving en zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 357 soorten is bedreigd. Om de wilde bijen te ondersteunen organiseren Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met Nederland Zoemt op 9 en 10 maart de Bijenwerkdag.

Met z’n allen aan het werk voor de wilde bij. Dat gaat gebeuren op de Bijenwerkdag. Om het aantal nestgelegenheden te vergroten worden er bijenhotels gebouwd, open zandplekken gecreëerd en steilwandjes aangelegd. Tevens kan de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) worden verbeterd en daarom worden bloemen gezaaid en struiken geplant.

Waar?

De Bijenwerkdag wordt in heel Nederland georganiseerd, er zijn ruim 125 locaties! In Gelderland wordt op diverse locaties gewerkt aan de ondersteuning van wilde bijen. Kijk op www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijenwerkdag/. Onder andere in Doetinchem, Elst en Eibergen gaan vrijwilligers aan de slag en kunt u meedoen. Ook leuk voor kinderen! Kijk hieronder voor het programma.

Burenwerkdag in De Greephorst

Natuurspeelpark De Greephorst in Wehl (Doetinchem)
Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers in Natuurspeelpark De Greephorst een robuuste bijenhaag aanplanten met inheemse bomen en struiken, zoals wilde appel, boswilg en kale struweelhaag. Naast het aanplanten van de bijenhaag kunnen kinderen meehelpen met het maken van een bijenhotel en worden er broodjes gebakken boven het vuur. U bent van harte welkom om mee te helpen. We starten om 9.30 uur en om 12.30 uur eindigt de doedag. Aanmelden via NLdoet of via dit aanmeldformulier.

Programma
Het programma start om 9:30 uur met koffie, thee en koek. Na een korte toelichting op de Bijenwerkdag gaan we samen aan de slag om een robuuste bijenhaag aan te planten. Aansluitend is er rond 11 uur warme chocolademelk en worden broodjes gebakken boven het vuur. Een medewerker van Stichting Landschapsbeheer Gelderland vertelt over wat u zelf kunt doen voor wilde bijen in uw tuin. Daarna kunnen vrijwilligers verder gaan met het aanplanten van de bijenhaag. Onder een afdak tegen eventuele regen, maken we dan ook een bijenhotel met leem, riet en hout: een leuke activiteit voor kinderen. De bijenhaag en het bijenhotel maken de bijenoase op de Greephorst nog meer compleet.
Als bedankje en ter inspiratie krijgt elke bezoeker na afloop een brochure, een wilde-bijen-zoekkaart en een biologisch gekweekte bijenplant mee, om thuis ook iets te kunnen doen voor wilde bijen.
De parkeerplaats van Natuurspeelpark De Greephorst bevindt zich aan de Notenstraat te Wehl.
Deze doedag wordt georganiseerd door Natuurspeelpark De Greephorst, gemeente Doetinchem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Park in wijk De Berkellanden in Eibergen
Zo ook in het park grenzend aan wijk de Berkellanden (Mallumse Molenweg). Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers twee bijenbosjes aanplanten met inheemse struiken, zoals verschillende soorten wilde rozen en brem. U bent van harte welkom om mee te helpen. Wethouder Marijke van Haaren opent deze ‘doe-middag’ om 14:00 uur. Om 16:00 uur eindigt de doe-middag.

Programma
Het programma start in een tent die speciaal voor de Bijenwerkdag wordt geplaatst in het park bij de Berkellanden. Tijdens koffie, thee en koek vertelt wethouder Marijke van Haaren over het belang van wilde bijen en biodiversiteit in gemeente Berkelland. Aansluitend vertelt een medewerker van Stichting Landschapsbeheer Gelderland wat u zelf kunt doen voor wilde bijen in uw eigen tuin.
Na dit informatieve deel gaan we samen twee bijenbosjes aanplanten, bestaand uit honderd struiken. Daarmee wordt het park nog meer een oase voor wilde bijen met genoeg voedsel gedurende het voorjaar en de zomer. Vervolgens is er warme chocolademelk ter afsluiting. Als bedankje en ter inspiratie krijgt elke bezoeker een brochure, een wilde-bijen-zoekkaart en een biologisch gekweekte bijenplant voor thuis.
De doe-middag wordt georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met gemeente Berkelland en lokale vrijwilligersgroepen.
Aanmelden via Nldoet of via dit aanmeldformulier. Kijk hier voor locatie.

Het Appelland in Elst
Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers op Het Appelland in Elst een robuuste bijenhaag aanplanten met inheemse bomen en struiken zoals verschillende soorten wilde rozen en wilgen. U bent van harte welkom om mee te helpen. We starten om 9.30 uur met koffie, appelcake en een verhaal van de initiatiefnemers over de boomgaarden op Het Appelland. Om 12.30 uur eindigt de doedag met een warme lunch. Als bedankje en ter inspiratie krijgt elke bezoeker een brochure, een wilde-bijen-zoekkaart en een biologisch gekweekte bijenplant voor thuis. Het handigste is om op de fiets te komen en anders kunt u uw auto neerzetten op de Mozartstraat in Elst. Aanmelden via www.nldoet.nl.

Actie aanplant bijenbosjes en bijenhagen

wormkruidbij_Peter EekelderNaast Natuurspeelpark De Greephorst doen diverse vrijwilligersgroepen mee aan onze actie om tijdens NLdoet een bijenoase aan te leggen door aanplant van bijenhagen en bijenbosjes.  SLG heeft speciaal voor wilde bijen verschillende landschapselementen samengesteld: wilde rozen bijenhagen, doornloze bijenhagen en bijenbosjes. Hierbij is rekening gehouden met langdurig voedselaanbod voor wilde bijen en andere bestuivers. Diverse groepen hebben bij ons dit speciale plantmateriaal besteld, zoals:

In totaal planten deze vrijwilligersgroepen 970 m2 bijenbosje en 1835 strekkende meter bijenhaag aan! Een mooi resultaat! Helpt u ze een handje?

Kijk voor deelnemende locaties in Gelderland op www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijenwerkdag/.

Wat is Nederland Zoemt?

LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel. De wilde bij moet zich hier thuis voelen. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen