Kinderen geven kleur aan Renkums Beekdal

Renkums_Beekdal1 Leerlingen van groep zes van de drie Renkumse basisscholen gaan een deel van het nu nog kale Renkumse beekdal aan de Beukenlaan inzaaien. Dat doen ze op een unieke wijze. De ruim 75 kinderen maken eerst zelf kleiballen met daarin zaden uit een ander beekdal. Landschapsknokker Ruud Schaafsma heeft dit initiatief bedacht.

In maart werd Ruud Schaafsma uitgeroepen tot  Landschapsknokker 2013. Jaarlijks ontvangt één van de 5600 in Gelderland actieve vrijwilligers in het landschap deze eretitel. Stichting Landschapsbeheer Gelderland reikt de Landschapsknokker uit aan een vrijwilliger die door zijn of haar tomeloze inzet en enthousiasme voor het landschap opvalt. Ruud Schaafsma zet zich al jaren in voor het behoud en herstel van onder andere het Renkums beekdal. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van € 500 verbonden en Ruud heeft hiervoor nu een unieke en leuke activiteit bedacht die op vrijdag 14 juni met behulp van 75 kinderen uitgevoerd gaat worden.

Kleiballen gooienRuud_Schaafsma_Landschapsknokker_2013
Deze ballen gooien ze op vrijdag 14 juni om 14:00 uur vanaf het ‘dorpsbalcon’ naast het Bilderbergkantoor aan de Beukenlaan het beekdal in. Het resultaat is hopelijk een bloeiend beekdal waar iedereen van kan komen genieten.

De dag ervoor, donderdag 13 juni, verzorgt Ruud Schaafsma een les op de drie scholen over de geschiedenis (watermolens en de daaruit gegroeide papierfabriek), de natuur in het beekdal en het unieke feit dat een bedrijventerrein is teruggegeven aan de natuur.

Het achterliggende idee van deze actie is het betrekken van de kinderen bij de natuur en de geschiedenis van hun directe omgeving. Hierdoor raken ze hopelijk enthousiast en doen een bijzondere ervaring op. Wanneer ze volwassen zijn, zetten ze zich mogelijk ook in voor dit of een ander uniek stukje landschap.

Naast de 75 kinderen en hun docenten zal ook de directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Arjan Vriend, en de voorzitter van het bestuur, Dirk van Uitert, aanwezig zijn.