Inwoners vieren jubileum stad Buren met 625 hoogstamfruitbomen

Het is gelukt! Inwoners van de gemeente Buren gaven massaal gehoor aan de wens om samen 625 hoogstamfruitbomen te planten. Hiermee vieren zij het jubileum ‘Buren 625 jaar stad’. De typisch Betuwse rassen komen te staan in boomgaarden, tuinen, op het boerenerf of op schoolpleinen. Zaterdag 18 december was de feestelijke uitdeeldag van de fruitbomen aan de inschrijvers. Deze uitdeeldag was coronaproof ingericht. Bij het Wilgje Buitensport aan de Hennisdijk 7 in Buren konden inwoners op een vast tijdstip hun karakteristieke fruitboom ophalen om daarna op hun eigen terrein te planten. Leden van Hoogstambrigade De Toeren hielpen met uitdelen.

Startschot

In het parkje voor het gemeentehuis staat een nieuwe hoogstamfruitboom. Afgelopen vrijdag plantte wethouder Neven samen met Evert Obdeijn van de Stichting Buren 625 de boom in het parkje. Hiermee werd het startschot gegeven voor het feestelijke weekendprogramma ter ere van het jubileum van de stad Buren.

Op de foto van links naar rechts: Evert Obdeijn van de Stichting Buren 625, Gerben Houweling van SLG en wethouder Pieter Neven.

625 jaar stadsrechten Buren

In 2020 vierde Buren dat zij 625 jaar eerder stadsrechten kreeg van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Vanwege dit jubileum startte de Stichting Buren 625 samen met gemeente Buren en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een hoogstamfruitproject. Het doel was om 625 nieuwe hoogstamfruitbomen in boomgaarden, tuinen of op erven van inwoners van de gemeente te planten. Dat is gelukt! Tijdens de nationale Boomfeestdag ontvingen alle bassischolen al een hoogstamfruitboom. Hoogstamboomgaarden komen overal in de Betuwe voor. Deze bomen zijn typerend voor deze streek en horen thuis op het boerenerf. Ze zijn belangrijk voor natuur en allerlei dieren. Met de aanplant van 625 nieuwe fruitbomen dragen inwoners bij aan een karakteristiek en biodivers Betuws landschap.

Typisch Betuwse rassen

Aan deze jubileumactiviteit konden alle inwoners meedoen. Per huishouden was één gratis hoogstamboom beschikbaar. In het buitengebied konden inwoners ook gratis hoogstambomen krijgen voor de aanleg van een nieuwe boomgaard. Ze konden kiezen uit twaalf typische Betuwse rassen, zoals Avezaath Kapel (peer), Lombarts Calville (appel), Betuwse Kwets (pruim) en Bigarreau Napoleon (kers).

Overige jubileumactiviteiten

Het uitdelen van de door de gemeente beschikbaar gestelde hoogstamfruitbomen is één van de verschillende jubileumactiviteiten van Stichting Buren 625. Deze maand staan nog meer activiteiten gepland. Kijk op de pagina’s van www.burenstad.nl voor meer informatie over de uitdeeldag en de overige activiteiten.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Buren en provincie Gelderland.