Jubilerende Bekenstichting

Op zaterdag 11 oktober j.l. vierde de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken, kortweg ‘de Bekenstichting,  haar 35-jarig jubileum. De genodigden werden getrakteerd op een door Natuurmonumenten begeleide wandelexcursie naar de Leuvenumse beek en was er naderhand een goed bezochte receptie in Hotel-restaurant De Zwarte Boer in Leuvenum. Ook de voorzitter en de directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland waren gekomen.

IJsvogel
De Bekenstichting heeft enorm veel betekent voor dit cultuurhistorisch erfgoed waar ook vele zeldzame planten en dieren een onderkomen hebben. Zo is de ijsvogel al jaren het boegbeeld van de Bekenstichting en treft u hem aan op de voorkant van ‘De Wijerd’, het kwartaalblad van de Bekenstichting.

Yvonne Roelants (l), eerste voorzitter van de Bekenstichting Bron: Bekenstichting
Yvonne Roelants en Jan van de Velde Bron: Bekenstichting

Tijdens de receptie stond de huidige voorzitter, Jan van de Velde, stil bij de veranderde rol van de Bekenstichting. Ooit begonnen met signaleren van problemen en agenderen van het belang van de cultuurhistorie is de stichting nu meer betrokken bij het initiëren van actieve burgerbetrokkenheid bij de beken. Ook is het volgens Van de Velde van belang om een goede balans te vinden tussen het herstellen en behouden van de cultuurhistorie enerzijds en het ontwikkelen van ecologische meerwaarde anderzijds. Ook de allereerste voorzitter, Yvonne Roelants, tegenwoordig woonachtig in Frankrijk, was naar de receptie gekomen. Zij benadrukte dat er vanaf het eerste uur veel kennis en deskundigheid was over de cultuurhistorie van de beken.

Boek Veluwse beken en sprengen
De Bekenstichting heeft in 2007 een standaardwerk uitgebracht ‘Veluwse beken en sprengen, een uniek landschap’. Dit boek laat in tekst en illustraties de rijkdom zien van het beken- en sprengenlandschap. Het boek wil een bijdrage leveren om het bekenlandschap de aandacht en zorg te geven die het verdient. De prijs van het boek is € 34,95 en is te bestellen via www.matrijs.nl of via de bekenstichting (info@sprengenbeken.nl).

Donateur worden?
Nu het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe onlangs een Uitvoeringsbeleid Vrijwilligersparticipatie heeft vastgesteld, kan de actieve betrokkenheid van bewoners bij ‘hun’ beken opnieuw een impuls krijgen. De Bekenstichting hoopt daarbij de komende tijd de samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland te intensiveren. De bekenstichting is altijd op zoek naar nieuwe donateurs. U bent al donateur voor € 20 per jaar. U ontvangt dan het kwartaalblad De Wijerd en wordt uitgenodigd voor donateursexcursies. Voor meer informatie ga naar www.sprengenbeken.nl. Wordt ook donateur!

Ook interessant

Onderhoudskoffer gereedschappen

AHN kaart handige tool voor boomgaard inventarisatie

Plantmateriaal bestellen voor vrijwilligers

hoogstamfruit

Lienden, Lingemeer en Ommeren in het Groen

Winssense vrijwilligers schenken een echte ‘Haneman’

Knotgroep Heerde

Nieuwe knotgroep Heerde aan het werk

Doe mee aan Huissen Angeren in ’t groen

Vluchtelingen steken handen uit de mouwen op de hei in Wageningen