Jan Willem Bakker is Gelderse weidevogelvrijwilliger van het jaar

Weidevogelvrijwilliger 2015

Zaterdag 14 februari is Jan Willem Bakker van de Weidevogelvereniging Zevenaar e.o. verkozen tot Gelderse weidevogelvrijwilliger van 2015. Tijdens de Provinciale Startdag Vrijwillige Weidevogelbescherming in Otterlo maakte Arjan Vriend, directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), de winnaar bekend. Jan Willem Bakker is al vele jaren weidevogelbeschermer. Volgens de jury vertoont hij een grote inzet door met een klein groepje vrijwilligers een groot gebied te beschermen. Met groot enthousiasme werft hij boeren en vrijwilligers voor het uitvoeren van weidevogel-beschermingswerkzaamheden. Mede door zijn inzet is het Duivense Broek nu beschermd weidevogelgebied. De Provinciale Startdag is de aftrap van het weidevogelseizoen voor zo’n 450 vrijwillige weidevogelbeschermers in Gelderland. Elk jaar zetten zij zich weer in voor de bescherming van weidevogels.

De Provinciale Startdag vond plaats in dorpshuis De Aanloop in Otterlo. De coördinatoren van de Gelderse weidevogelgroepen kwamen bij elkaar om hun kennis over weidevogels te vergroten, ervaringen uit te wisselen en instructies te ontvangen voor bescherming en monitoring van weidevogelgezinnen. De verkiezing van de Gelderse Weidevogelvrijwilliger van het jaar is bedoeld om vrijwilligers te bedanken en te stimuleren.

Vrijwillige weidevogelbescherming

kievitIn het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Binnenkort roepen en baltsen kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp weer boven akkers en weilanden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren en loonwerkers zouden weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot krijgen. Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers zoals Jan Willem Bakker worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht. In 2014 hebben de Gelderse weidevogelvrijwilligers maar liefst 5500 weidevogelnesten beschermd.

“Vrijwilligers zijn onmisbaar”

Arjan Vriend van SLG: “Vrijwilligers die zich inzetten voor boerenlandvogels worden steeds belangrijker. Zelfs de kievit begint het moeilijk te krijgen en wordt niet ondersteund vanuit provinciaal beleid. We roepen geïnteresseerden van harte op zich als vrijwilliger aan te melden bij een van de 34 weidevogelgroepen in Gelderland.”

Kijk hier voor meer info.

SLG coördineert al ruim 20 jaar de uitvoering van de vrijwillige weidevogelbescherming in onze provincie. Vrijwilligers worden voorzien van materialen, informatie en advies. Daarnaast worden alle resultaten verzameld en verwerkt.

Ook interessant

Onderhoudskoffer gereedschappen

AHN kaart handige tool voor boomgaard inventarisatie

Plantmateriaal bestellen voor vrijwilligers

hoogstamfruit

Lienden, Lingemeer en Ommeren in het Groen

Winssense vrijwilligers schenken een echte ‘Haneman’

Knotgroep Heerde

Nieuwe knotgroep Heerde aan het werk

Doe mee aan Huissen Angeren in ’t groen

Vluchtelingen steken handen uit de mouwen op de hei in Wageningen