Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

aanplant

Inwoners uit het buitengebied van Terschuur en Zwartebroek hebben afgelopen zaterdag 18.000 struiken en 450 bomen geplant voor een mooier buitengebied.  Zij deden mee aan Terbroek in het Groen, een beplantingsproject van de gemeente Barneveld en SLG. De uitdeeldag van het plantmateriaal vond afgelopen zaterdag coronaproof plaats op een speciaal ingerichte drive-through aan de Eendrachtstraat 31 in Terschuur. Wethouder Bennie Wijnne hielp met het uitdelen van de beplanting aan de deelnemers.

Meidoorn en hazelaar

Wethouder Bennie Wijnne (r) op uitdeeldag

Ruim 35 deelnemers ontvingen op 4 december hun beplanting. Zij hebben 18.000 inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ca. 450 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen geplant op hun eigen terrein. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen was er geen gezamenlijke uitdeeldag maar werd een “drive-through” gehouden. Hierbij werden de deelnemers in tijdvakken ingedeeld en bleven in de auto terwijl medewerkers van SLG en gemeente Barneveld de bomen en struiken op gepaste afstand oplaadden.

Veel animo voor aanplant bomen en struiken

Voor het beplantingsproject Terbroek in het Groen was veel animo. De uitvoering van dit project was in handen van SLG. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype waar de bewoner woont. Via deze actie zijn de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Met streekeigen soorten worden die gebieden weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Ook de aankomende jaren worden de beplantingsacties in de gemeente Barneveld voortgezet.

Het project ‘Terbroek in het Groen’ is gefinancierd door de gemeente Barneveld vanuit het ontwikkelingsfonds platteland en door de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem