Inwoners Lingewaard planten bomen en struiken voor een aantrekkelijk buitengebied

Inwoners uit het buitengebied van Lingewaard hebben afgelopen weekend inheemse bomen en struiken geplant voor een aantrekkelijker buitengebied. Zij deden mee aan het beplantingsproject Lingewaard in ’t Groen. Vanwege de coronamaatregelen was er geen feestelijke uitdeeldag maar konden deelnemers hun beplanting ophalen in een speciale drive-through. Op de gemeentewerf in Bemmel was afgelopen zaterdag een groene ophaalstraat ingericht voor alle deelnemers.

Boompje-to-go

Veel bewoners hebben zich aangemeld voor dit beplantingsproject van de gemeente Lingewaard, Stichting Lingewaard Natuurlijk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Bewoners hebben samen met een adviseur van SLG een individueel beplantingsplan gemaakt dat goed aansluit bij het omliggende landschap. In totaal planten 25 inwoners in het buitengebied van Lingewaard 8540 struiken, 97 knotbomen, 64 (laan)bomen en 145 hoogstamfruitbomen. Zij konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden van de gemeente Lingewaard en provincie Gelderland.
Het ophalen van de bomen en struiken op de gemeentewerf ging in tijdsblokken en verliep voorspoedig. Deelnemers bleven in hun auto, terwijl vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk hielpen bij het opladen van de beplanting.

Versterking van biodiversiteit

Bewoners hebben dankzij dit project heggen, hoogstamboomgaarden, knotbomen, elzensingels en (vogel)bosjes aangeplant, maar ook bomen en struiken zoals vuilboom en Gelderse roos. Door gebruik te maken van inheemse beplanting wordt het landschap aantrekkelijker voor allerlei diersoorten zoals vogels, vlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en planten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Vervolg beplantingsproject

Heeft u ook belangstelling hiervoor? Belangstellenden kunnen zich nog vrijblijvend hiervoor aanmelden. Ga naar de speciale projectpagina.

Stichting Lingewaard Natuurlijk

Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie met hart voor de natuur. “Wij willen de natuur in Lingewaard door mensen laten ontdekken, beleven en respecteren; de biodiversiteit van het rivierenlandschap beschermen en nieuwe bij het gebied passende natuur helpen ontwikkelen”. Lingewaard Natuurlijk steunt het beplantingsproject daarom van harte.

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Doe mee met Buitengebied Bennekom in het Groen

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!