Inspirerende Gelderse Werkdag en Kees Vredeveld is Landschapsknokker 2017

Meer dan tweehonderd vrijwilligers uit alle hoeken van Gelderland gaven afgelopen zaterdag het buitengebied van Elburg een fikse opknapbeurt. De jaarlijkse Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is de inspiratiedag voor vrijwilligers die ons landschap onderhouden en werd dit jaar georganiseerd door Stichting Landschapselementen Elburg (SLE). Vrijwilligers snoeiden fruitbomen, knotten wilgen, schoonden de heide op, knapten een oeverzwaluwenwand op en ontdekten het afwisselende landschap en de stad Elburg tijdens excursies. Kees Vredeveld van de G.A. van der Lugt stichting werd zaterdag uitgeroepen tot Landschapsknokker 2017. Joep Gerrits van de Stichting Dorpsboomgaard ’t Groene Hart Winssen ontving de Aanmoedigingsprijs.

“Mooie promotie van landschap en Elburg”

Wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg heette de landschapsvrijwilligers welkom op het M.F.C. Aperloo in ‘t Harde. Hij bedankte SLE voor hun grote inzet voor het landschap en voor de Gelderse Werkdag: “SLE zorgt hiermee voor mooie promotie van het landschap en de stad Elburg”. En dat was niet gelogen. Het buitengebied van Elburg kent allerlei fraaie plekken die SLE samen met eigenaren onderhoudt. Zaterdag was er extra hulp van de vele vrijwilligers die enthousiast gingen snoeien, zagen en opschonen. Op de heide werden dennetjes getrokken met de boompjestrekker. Enthousiasme was er voor de rocket stove, een kleine veldoven waarmee je met dood hout snel koffie maakt of soep opwarmt. Na het harde werken gingen handschoenen en jassen uit en werd het gereedschap neergelegd om te genieten van een streeklunch met lokale producten. Ook voor de excursies was veel belangstelling. Zo was er een fietstocht langs de verschillende landschapstypen van Elburg en een inspirerende rondleiding van Biohorma door de A. Vogeltuinen.

Kees Vredeveld is Landschapsknokker 2017

Landschapsknokker
De jury met Landschapsknokker Kees Vredeveld (derde van rechts) en winnaar Aanmoedigingsprijs Joep Gerrits (tweede van rechts).

Vast onderdeel van de Gelderse Werkdag is de uitreiking van de Landschapsknokker aan een vrijwilliger die zich zeer verdienstelijk heeft ingezet voor het beheer en behoud van het landschap in Gelderland. Kees Vredeveld uit Ruurlo ontving een bronzen beeldje en vijfhonderd euro om te besteden aan het versterken van het landschap. Volgens de jury: “Bijna 25 jaar heeft Kees zich als bestuurder en terreinbeheerder bij de G.A. van der Lugt stichting ingezet voor het Achterhoekse landschap. Hij zet zich daarnaast in voor vleermuizen, uilen en bijen. Kees is een groene duizendpoot en een onvermoeibare knokker voor het Achterhoekse landschap en voor de mensen die daar wonen en leven. Mooi is dat hij zijn bestuurlijke werk combineert met het daadwerkelijk ‘met de poten in de modder’ staan met de vrijwilligers.”
Joep Gerrits uit Winssen ontving de Aanmoedigingsprijs. Joep is voorzitter en vrijwilliger van Stichting Dorpsboomgaard ’t Groene Hart Winssen. In en rond de boomgaard is in korte tijd veel werk verzet wat vooral te danken is aan de onuitputtelijke inzet van Joep.

“Perfecte organisatie”

Arjan Vriend, directeur-bestuurder van SLG bedankte gastheer SLE voor de perfecte organisatie: “De vrijwilligers van SLE hebben hun collegavrijwilligers uit Gelderland een mooie dag bezorgd”. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het beheer en behoud van het landschap. SLG ondersteunt haar aangesloten vrijwilligersgroepen met kennis, kunde en gereedschap.