Inspiratieochtenden voor meer biodiversiteit in Aalst

Lathyrusbij_Peter_Eekelder

Wilt u meer vogels, wilde bijen, vlinders en amfibieën op en rond uw perceel? Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert op zaterdag 27 juni en zaterdag 4 juli twee inspiratieochtenden over biodiversiteit. Deelnemers zien op een prachtige locatie inspirerende voorbeelden hoe ze hun perceel aantrekkelijker kunnen inrichten voor meer dieren. Ze leren over inrichting en beheer van landschaps-elementen als bloemrijk grasland, heggen, knotbomen en poelen in het belang van allerlei dieren. Woont u in de gemeente Zaltbommel en wilt u graag iets extra’s doen voor dierlijke bewoners op uw grond? Dan bent u van harte welkom! Er zijn geen kosten aan verbonden. Wees er snel bij want er is plek voor maximaal 15 deelnemers. Natuurlijk houden we ons tijdens deze cursus aan de voorgeschreven maatregelen ter voorkoming van coronabesmettingen. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier.

Om verschillende redenen is de biodiversiteit sterk afgenomen, ook in Aalst. Recent onderzoek naar insecten heeft dat duidelijk laten zien. Eén van de oorzaken is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Het landelijk gebied is namelijk steeds eenvormiger geworden met weinig ruimte voor bloeiende beplanting. Gelukkig kunt u zelf iets doen voor meer biodiversiteit op uw eigen perceel. Wij geven u graag tips en inspiratie.

Holle braamstengels prima nestplek voor wilde bijen

BoomhommelDoor vlinderstruik, vlier, braam en andere struiken met holle stengels gefaseerd te snoeien, kunt u bijvoorbeeld bijdragen aan natuurlijke nestgelegenheid van wilde bijen. Wilt u iets doen voor hommels? Een hoop stenen die u langere tijd laat liggen, is een prima plek voor een hommelnest. Ook allerlei kikkers vinden hier een geschikte schuilplek. Wist u dat een takkenhoop op een plekje achteraf van levensbelang kan zijn, bijvoorbeeld voor jonge vogels die het nest hebben verlaten maar nog niet goed kunnen vliegen. Onmisbaar voor tuinen met katten! Op de inspiratieochtend krijgt u meer tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan!

Praktische info

Op zaterdagochtend 27 juni zijn we te gast op een natuurrijk erf in de omgeving van Aalst. Op zaterdagochtend 4 juli bezoeken we een particuliere tuin in Aalst.
De ochtenden starten om 9.30 uur en duren tot uiterlijk 12.30 uur. Aanvullende praktische informatie ontvangt u uiterlijk een week van te voren.

Levend Landschap Aalst

De inspiratieochtenden zijn wensen van inwoners uit Aalst om wat meer te doen aan biodiversiteit. Ze zijn naar voren gebracht tijdens bewonersavonden van Levend Landschap Aalst. Levend Landschap Aalst en de inspiratieochtenden worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zaltbommel en Provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!