Inspiratieochtend over natuur rond bedrijventerrein De Koornwaard in Heukelum

Bewoners inspireren over natuur op een bedrijventerrein klinkt misschien raar. Maar niet voor eigenaar Robert Stephens van De Koornwaard in Heukelum. Enkele jaren geleden is hij gestart met de herinrichting van zijn bedrijventerrein met veel aandacht voor de kwetsbare natuur in de directe omgeving. Hij heeft op zijn terrein allerlei landschapselementen aangelegd zoals poelen voor salamanders, hoogstamfruitbomen en andere inheemse bomen en struiken. Nu dit natuurterrein steeds mooier wordt, wil Stephens bewoners graag laten zien wat hij heeft gedaan en nog meer wil doen.
De bevlogen eigenaar zoekt ook hulp van bewoners bij het onderhouden en aanleg van nieuwe landschapselementen. Bovendien wil hij hen enthousiasmeren om op eigen terrein ook aan de slag te gaan. Daarom organiseert De Koornwaard in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op zaterdag 3 november een inspiratieochtend voor bewoners uit Heukelum en omgeving. Iedereen is welkom!

Programma

De inspiratieochtend start om 9.30 uur in De Koornwaard aan de Appeldijk 17a in Heukelum met een kop koffie/thee. Eigenaar Robert Stephens vertelt over de ontstaansgeschiedenis van zijn natuurgebied. Welke landschapselementen zijn er op het terrein aangelegd en waarom. Welke wil hij nog meer aanplanten? Hoe kunnen bewoners helpen bij het onderhouden ervan? Daarna gaan we het natuurterrein bekijken en krijgen de bewoners uitleg over poelen en hoogstamfruitbomen door adviseur Eward Timmerman van SLG. Hoe ziet een ecologische poel en een hoogstamboomgaard er uit? Welke dier- en plantensoorten komen hierin voor? Wat kunnen inwoners toevoegen op hun eigen erf om meer ruimte voor plant en dier te creëren? De inspiratieochtend duurt tot 12.30 uur.

“Nog nooit zo trots geweest op een investering”

Deelnemers zien inspirerende voorbeelden hoe een bedrijventerrein ook kan bijdragen aan de natuur. Tevens leren ze meer over inrichting en beheer van landschapselementen als hoogstamfruit en poelen. Hopelijk raken bewoners net zo enthousiast als eigenaar Robert Stephens: “Dit hele project levert geen cent op voor ons bedrijf. En toch ben ik nog nooit zo trots geweest op een investering”.

De inspiratieochtend wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lingewaal en de provincie Gelderland.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022