Ineke Jonker uitgeroepen tot Landschapsknokker 2019

Vrijwilligers uit alle hoeken van Gelderland reisden zaterdag 2 maart af naar Ugchelen om daar de heide een fikse opknapbeurt te geven. Twee grote heideterreinen werden vrijgemaakt van opslag van vooral berk, grove den en Amerikaanse vogelkers. Hierdoor zijn de leefgebieden voor de zandhagedis en de adder verbeterd. De Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is dé jaarlijkse ontmoetingsdag voor vrijwilligers die ons landschap onderhouden en werd dit jaar georganiseerd door SLG in samenwerking met Staatsbosbeheer en lokale vrijwilligersgroepen. Ineke Jonker uit Ermelo, coördinator van het Pelserpad, werd zaterdag uitgeroepen tot Landschapsknokker 2019. Bert Vos uit Neerijnen ontving de Aanmoedigingsprijs.

Ineke maakt het verschil

De Landschapsknokker is een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap en het verdient om in het zonnetje gezet te worden. De jury was eensgezind in haar oordeel: “Ineke Jonker is al 12 jaar actief als coördinator van het Pelserpad. Ze is een spin in het web. Dankzij haar enthousiasme weet zij grondeigenaren, lokale natuurorganisaties, bedrijven, buurtbewoners en vrijwilligers te motiveren mee te werken aan het Klompenpad. Ze regelt nieuwe bruggetjes, bankjes, overstappers, zorgt voor de aanleg van karakteristieke landschapselementen zoals een boomgaard, én houdt de route begaanbaar door het terugsnoeien van beplanting. Samen met een zorginstelling heeft ze met de werkroepleden een route-verlenger gerealiseerd. Langs het Pelserpad is Ineke aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een natuurtuin die voedsel biedt aan wilde bijen.”

Ineke heeft een geldbedrag van 500 euro ontvangen om te besteden aan het landschap. Ineke weet al waar het  geld naar toe gaat: naar natuurtuin de Zandkamp in Ermelo. Lees hier meer over.

Aanmoedigingsprijs voor Bert Vos

Bert Vos uit Neerijnen is al sinds de jaren ’90 de drijvende kracht achter Kasteeltuin Neerijnen, waar hij wekelijks samen met andere vrijwilligers zorgdraagt voor het onderhoud van de tuinen en de monumentale opstallen. Vanuit de Levend Landschap werkgroep Neerijnen is Bert gestart met het creëren van bloemrijke bermen. Ook is hij bezig met de ontwikkeling van een Klompenpad in de omgeving van Neerijnen, Est en Opijnen waarmee de dorpshistorie weer tot leven komt. Bert is iemand met ontzettend veel energie, die graag de spreekwoordelijke kar trekt.

Gelderse Werkdag

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het beheer en behoud van het landschap. Bijna 350 vrijwilligersgroepen worden in Gelderland ondersteund door SLG met kennis, kunde en gereedschappen. De Gelderse Werkdag is een jaarlijks terugkerende ontmoetingsdag voor landschapsvrijwilligers. Zij zetten zich gezamenlijk in voor het opknappen en onderhoud van het cultuurlandschap in Gelderland. Dit jaar organiseerde SLG de werkdag samen met Staatsbosbeheer op het Leesten in Ugchelen.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022