Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Balgoij

Hoogstamboomgaarden horen thuis in Balgoij. In deze boomgaarden vind je nog oude fruitrassen, die belangrijk zijn voor de natuur. Het is belangrijk om deze boomgaarden te behouden door ze te snoeien. Hiervoor zijn vrijwilligers met snoeikennis nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert daarom een meerdaagse opleiding voor vrijwilligers. Na de opleiding vormen de deelnemers een zelfstandige Hoogstambrigade en ga je samen aan de slag. Op woensdag 2 maart organiseren we een informatieavond voor geïnteresseerden in Balgoij.

Meerdaagse opleiding hoogstambrigade

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen. De deelnemers leren tijdens de opleiding hoe dat werkt. Bijvoorbeeld over het snoeien van de fruitbomen in zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen. Adviseur Ruud Borkes van SLG geeft de opleiding. De opleiding bestaat uit 5 theorieavonden en 4 praktijkochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar het is niet vrijblijvend. Na de opleiding vormen de deelnemers samen een nieuwe Hoogstambrigade. De Hoogstambrigade gaat zelfstandig aan de slag in verschillende boomgaarden in de gemeente Wijchen. Het gaat om een aantal werkdagen per jaar.

Aanmelden voor infoavond en Hoogstambrigade

Tijdens de informatieavond op woensdag 2 maart geven we meer informatie over de opleiding en de taken van de nieuwe hoogstambrigade. Aanmelden voor de informatieavond kan met onderstaand aanmeldformulier. Hierop kun je ook direct aangeven of je interesse hebt in de opleiding tot Hoogstambrigade.

De wens voor een Hoogstambrigade komt onder meer voort uit het bewonersproces Levend Landschap Balgoij.
De opleiding hoogstamfruit wordt gefinancierd door gemeente Wijchen en provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel