Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Ressen

Hoogstamboomgaarden horen bij Ressen. In deze boomgaarden vind je nog oude fruitrassen. Die fruitrassen zijn goed voor de natuur, maar ook voor dieren en planten. Het is belangrijk om deze boomgaarden te behouden, dat kan door ze goed te snoeien. Dorpsbelangen Ressen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren een meerdaagse cursus voor vrijwilligers. Na de cursus gaan de vrijwilligers aan de slag in de boomgaarden in Ressen. Er is nog ruimte voor 6 deelnemers. De cursus start op 21 oktober met een theorieavond in het gemeenschapshuis de Kosterij.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Cursus Hoogstamfruit

Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen. De vrijwilligers leren tijdens de cursus hoe dat werkt. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen. Een adviseur van SLG geeft de opleiding. Deze bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Na de opleiding gaat de Hoogstambrigade zelfstandig aan de slag in boomgaarden in Ressen.

Kasteelterrein Ressen

Begin 2017 vonden Dorpsbelangen Ressen en de Historische Kring Bemmel oude kaarten en documenten van een voormalig kasteel in Ressen. Samen hebben ze zich hard gemaakt om dit tot leven te brengen. Dit resulteerde in een omarming door Park Lingezegen waarmee de ontwikkeling van het kasteelterrein mogelijk werd. Op het inmiddels ingerichte kasteelterrein is ook een boomgaard aanwezig, die door de nieuwe Hoogstambrigade onderhouden gaat worden.

Aanmelden

Er hebben zich al 7 vrijwilligers aangemeld. Er is nog ruimte voor 6 nieuwe vrijwilligers. Heeft u belangstelling voor de cursus hoogstamfruit? Dan kunt u zich voor 14 oktober aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Schouten van de Dorpsbelangen Ressen. De cursus hoogstamfruit vindt plaats dankzij financiering door gemeente Lingewaard en provincie Gelderland.

 

Ook interessant

Word ook een weidevogelbeschermer en meld je aan voor de online cursus

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Oude IJsselstreek

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe