Hoogstamboomgaarden gezocht voor plukdagen

Denk je aan de Betuwe, dan denk je aan fruit en fruitbomen. Ze zijn beeldbepalend voor deze streek en van grote cultuurhistorische waarde. In de loop der tijd zijn veel traditionele hoogstamboomgaarden verdwenen of vervangen door lange rijen lage fruitbomen. De gemeente Geldermalsen wil de tachtig hoogstamboomgaarden die er in de gemeente naar schatting nog zijn, graag in stand houden en ondersteunen. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert de gemeente in het najaar van 2018 daarom Plukdagen.

Hulp bij de pluk

Het plukken en onderhoud van een hoogstamboomgaard is veel werk en de opbrengst vaak laag. De komende tijd gaat SLG voor de gemeente aan de slag om boomgaarden te vinden die een helpende hand kunnen gebruiken. Het geplukte fruit wordt gekocht door Heerlijkheid Mariënwaerdt, Betuwse Krenkelaar van De Fruitmotor en Elegast die het verwerken tot mooie streekproducten zoals appelcider en appelsprankel.

De enige ‘tegenprestatie’ die van de boomgaardeigenaren wordt gevraagd is om te zorgen voor een gezellige ochtend met koffie, thee en wat lekkers erbij. SLG zorgt voor de coördinatie, stelt gereedschap beschikbaar (zoals ladders, plukschorten, kisten) en zorgt voor de distributie aan de streekproducenten. Van de opbrengst gaat 0,15 per kg naar de boomgaardeigenaren.

Aanmelden

Heeft u een appelhoogstamboomgaard in de gemeente Geldermalsen en kunt u hulp bij de oogst gebruiken? Meld u dan voor 22 juni a.s. aan bij Dagmar Kroezen van SLG.