Heukelum en Spijk plant bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners uit het buitengebied van Heukelum en Spijk planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject Dorpen in het Groen. Vanwege de coronamaatregelen was er geen feestelijk uitdeelmoment, maar hebben de deelnemers hun beplanting op vrijdag 20 november thuis ontvangen.

Foto: Dianne van Schaik

Beplantingsproject

Het beplantingsproject is een initiatief van Heukelum Aktief en de Vereniging tot het Behoud van het Lingelandschap (VBL) en is uitgevoerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). In totaal planten 20 deelnemers uit Heukelum en Spijk meer dan 3300 struiken, 22 bomen en 95 hoogstamfruitbomen. De inwoners planten knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen, bijenhaag en hoogstambomen. Zij hebben advies en ondersteuning gekregen waar en welke beplanting past op hun erf. Een adviseur van SLG heeft alle erven coronaproof bezocht en samen met de eigenaar een beplantingsplan gemaakt, dat past binnen het landschap waarin men woont.

Behoud van het unieke Lingelandschap

Heukelum en Spijk liggen aan de Linge in een karakteristiek landschap. De VBL zet zich in om het unieke kleinschalige Lingelandschap met haar kernkwaliteiten als rust, ruimte, duisternis, natuur en cultuur te behouden. VBL steunt het beplantingsproject daarom van harte. Door de aanplant van streekeigen beplanting sluiten de erven goed aan op het landschap. Dieren verplaatsen zich beter in een gebied met hagen en bomenrijen. Ook zorgt veel groen voor beschutting en voedsel voor vogels en insecten. Door gebruik te maken van streekeigen beplanting wordt de biodiversiteit vergroot en het Betuws landschap versterkt.
Het beplantingsproject is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente West Betuwe en de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem