Het Steenoven- en Hofstedepad: een nieuwe wandelroute in Angeren en Huissen

Geert Bouwman en Geert Tijssen, vrijwilligers van de werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad

Vrijwilligers Geert Bouwman en Geert Tijssen, van werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad, bij de informatietafel.

Het voorjaar begint goed voor wandelaars in Angeren en Huissen! Vrijwilligers hebben een nieuwe wandelroute gemaakt in het buitengebied van beide plaatsen: het Steenoven- en Hofstedepad. Deze prachtige rondwandeling leidt je in elf kilometer langs zeven hoogtepunten in het buitengebied van Angeren en Huissen. Het gebied kenmerkt zich door uiterwaarden met restanten van de baksteenfabricage en een binnendijks gebied met hofstedes (kleine gemengde agrarische bedrijven). Ook de dijkdoorbraken en verdedigingslinies laten hun sporen na in het landschap.

De wandelaar leert onderweg de bijzondere geschiedenis van het gebied kennen, dat eeuwenlang een grensgebied was. De Romeinse Limes liep door dit gebied en in de middeleeuwen was hier de grens tussen de Saksen en de Franken. De route loopt in de uiterwaarden langs oude restgeulen van de Rijn en over oude eeuwenoude voetpaden. In de brochure en op het blad van een picknicktafel bij het startpunt is meer te lezen over het landschap en de cultuurhistorie van Angeren, Huissen en omgeving.

Brochure

Het Steenoven- en Hofstedepad is in één richting gemarkeerd met plaatjes bestaande uit een kas en bakstenen. Deze verwijzen naar de baksteenfabrieken en de kassen in deze streek. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden kun je hier downloaden en is verkrijgbaar bij het dorpshuis en Cafetaria Braulio.

 

De wandelroute is gemaakt met inbreng van Stichting Lingewaard Natuurlijk, Strijdbaar Angeren, de Historische Kringen Angeren en Huissen, Mea Vota en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De wandelroute is mede mogelijk gemaakt door de medewerking van grondeigenaren en vrijwilligers en is gefinancierd door de Provincie Gelderland en de gemeente Lingewaard.

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk