Het Steenoven- en Hofstedepad: een nieuwe wandelroute in Angeren en Huissen

Geert Bouwman en Geert Tijssen, vrijwilligers van de werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad

Vrijwilligers Geert Bouwman en Geert Tijssen, van werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad, bij de informatietafel.

Het voorjaar begint goed voor wandelaars in Angeren en Huissen! Vrijwilligers hebben een nieuwe wandelroute gemaakt in het buitengebied van beide plaatsen: het Steenoven- en Hofstedepad. Deze prachtige rondwandeling leidt je in elf kilometer langs zeven hoogtepunten in het buitengebied van Angeren en Huissen. Het gebied kenmerkt zich door uiterwaarden met restanten van de baksteenfabricage en een binnendijks gebied met hofstedes (kleine gemengde agrarische bedrijven). Ook de dijkdoorbraken en verdedigingslinies laten hun sporen na in het landschap.

De wandelaar leert onderweg de bijzondere geschiedenis van het gebied kennen, dat eeuwenlang een grensgebied was. De Romeinse Limes liep door dit gebied en in de middeleeuwen was hier de grens tussen de Saksen en de Franken. De route loopt in de uiterwaarden langs oude restgeulen van de Rijn en over oude eeuwenoude voetpaden. In de brochure en op het blad van een picknicktafel bij het startpunt is meer te lezen over het landschap en de cultuurhistorie van Angeren, Huissen en omgeving.

Brochure

Het Steenoven- en Hofstedepad is in één richting gemarkeerd met plaatjes bestaande uit een kas en bakstenen. Deze verwijzen naar de baksteenfabrieken en de kassen in deze streek. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden kun je hier downloaden en is verkrijgbaar bij het dorpshuis en Cafetaria Braulio.

 

De wandelroute is gemaakt met inbreng van Stichting Lingewaard Natuurlijk, Strijdbaar Angeren, de Historische Kringen Angeren en Huissen, Mea Vota en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De wandelroute is mede mogelijk gemaakt door de medewerking van grondeigenaren en vrijwilligers en is gefinancierd door de Provincie Gelderland en de gemeente Lingewaard.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022