Hessenwegen; beleef het verleden ter voet of per fiets

Het hessenwegproject is een uniek provinciegrensoverschrijdend project. Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel hebben de krachten gebundeld in het zichtbaar en beleefbaar maken van de historische hessenwegen.

Hessenwegen zijn historische handelroutes die eeuwenlang gebruikt zijn voor het handelsverkeer tussen het graafschap Hessen in Duitsland en Amsterdam. De goederen waren oa bestemd voor de markt en haven van A’dam maar het eindpunt was veelal A’foort van hieruit werd het met de Eem en Zuiderzee verder gebracht naar met name A’dam. De handelaren uit Hessen gebruikte grote karren met soms wel acht paarden. Deze zware vrachten dreigden de Nederlandse karrensporen kapot te rijden en daarom werd besloten aparte wegen voor de deze routes te maken; de Hessenwegen.
Veel overblijfselen zijn nog steeds herkenbaar in het landschap; tolhuisjes, maar ook herbergen waar de handelaren overnachten en delen van de onverharde wegen.

Interactieve fietsroute 
Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel hebben de omgeving waar deze wegen doorheen liepen opnieuw begaanbaar gemaakt voor wandelaars en fietsers. Samen met Abel is een interactieve fietsroute ontwikkeld. Met behulp van een GPS navigatiesysteem wordt de fietser langs deze historische handelswegen in Gelderland en Overijssel geleid. Er zijn meerdaagse arrangementen te boeken waarbij men overnacht in Bed&Breakfasts of hotels. Soms overnacht men zelfs in een Hessenherberg! Kijk voor meer informatie over de arrangementen op www.uitmetabel.nl/hessen.

Wandelen langs de mooiste dorpjes
Naast fietsen is het ook mogelijk wandelend te genieten van het landschap waar de Hessen doorheen liepen. In vier dorpen, te weten Haarlo, Gelselaar, Markelo en Diepenheim zijn ommetjes door vrijwilligers en bewoners onder begeleiding van Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel ontwikkeld.

ganzen_gelselaar

Ommetje Gelselaar (7,5 km)
Gelselaar; een beschermd dorpsgezicht, glooiende essen, vergezichten, beken en bossen, monumentale boerderijen en eeuwenoude Bentheimer waterputten. Een speciale folder en een informatiepaneel in het dorp vertelt de wandelaar meer over het landschap en de bijzondere plekjes die men onderweg tegenkomt. De folder is te verkrijgen bij VVV’s en enkele horecagelegenheden in de gemeenten Berkelland en Hof van Twente. u kunt hem ook hier downloaden.
Aangezien Gelselaar bekend staat als ganzendorp waren deze eregasten ook aanwezig tijdens de opening (zie foto). In Gelselaar aan de Goordijk, staat de Hessenhutte, een informatieruimte die tevens dient als picknick-, parkeer- en opstapplaats.

Ommetje Haarlose veld (8 km)
Het Ommetje Haarlose Veld loopt langs prachtige wateren, akkers en bospaden in het gebied rond Haarlo. De combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. Het wandelpad is bewegwijzerd in het landschap. Ook van dit ommetje is een speciale folder verkrijgbaar bij VVV’s en enkele horecagelegendheden in de gemeente Berkelland. Het informatiepaneel staat in het dorp. U kunt de folder ook hier downloaden. kerkepad_hessen_haarlo

Ommetje Molenbeek (6 km)
Het ommetje Molenbeel voert u langs historische plekken in het buitengebied van Diepenheim. U passeert onder andere ‘kasteel Nijenhuis’, het oranjemuseum ‘Nieuwe Haghuis’ waar prins Maurits in 1597 3 dagen logeerde en de watermolen ‘Den ‘Haller’. U kunt de folder hier downloaden.

Ommetje Boven-Regge en Schipbeek (10 km)
Het ommetje Boven-Regge en Schipbeek leidt u door het oude beekdallandschap van de Schipbeek en de Boven-Regge, waar eens onbegaanbare moerassen het landschap vormden. Klik hier voor de folder.

Ommetje Goastokpad Pothoek (6 km)
Dit ommetje leidt u door het mooie boerenlandschap van de Pothoek met als blauwe draad de Potbeek. U geniet van de glooiende akkers, groene weilanden en authentieke boerenerven. U kunt de folder kopen bij de VVV’s in de omgeving, maar ook hier downloaden.

Kijk ook eens op: