Herstel het Achterhoekse coulissenlandschap en plant schaduwbomen voor vee

Voor de Achterhoek start SLG twee acties ten behoeve van het herstel van het coulissenlandschap Achterhoek, door de aanplant van heggen en houtsingels en door de aanplant van schaduwbomen. Via deze acties kunt u tegen aantrekkelijke voorwaarden landschappelijke beplanting aanschaffen.

Informatiebijeenkomst 27 juni

SLG organiseert over deze plantacties een informatiebijeenkomst op donderdag 27 juni bij Erve Kots aan de Eimersweg 4 te Lievelde. U bent van harte welkom. Aanvang is om 19.30 uur met koffie en thee.

Op de informatiebijeenkomst kunt u zich opgeven voor deelname aan de acties. Naast praktische informatie over beide acties, vertelt adviseur Ruud Borkes van SLG over het ontstaan van het karakteristieke Achterhoekse landschap. Welke bomen en struiken zijn streekeigen en horen hier thuis.

Herstel coulissenlandschap Achterhoek

Het karakteristieke landschap in de Achterhoek wordt gekenmerkt door een afwisseling van weilanden, akkers met houtsingels, heggen en bomenrijen. Het door velen geroemde coulissenlandschap, vormt het leefgebied voor veel planten en dieren, zoals de ree, patrijs en steenuil. Projectleider Saskia Bemer van SLG: “Veel beplanting in het coulissenlandschap is verdwenen of aan het verdwijnen. Woont u in het buitengebied, dan kunt u zelf bijdragen aan het herstel. De beplanting is kostenloos mits u aan de voorwaarden voldoet. Help mee en plant een houtsingel, struweelhaag, patrijzenhaag of bijenhaag!”.

Aanplant schaduwbomen

In het oude cultuurlandschap hebben bomen altijd een belangrijke rol gespeeld. De bomen leverden zaag,- en timmerhout, maar zorgden ook voor schaduw in de laan en voor het vee. Veel van deze bomen zijn verdwenen. Naast schaduw, zorgt de boom ook voor verkoeling voor mens en dier en legt de boom CO2 vast. Help mee en plant minimaal 3 schaduwbomen aan!

100.000 bomen en struiken

Bomen en struiken dragen bij aan landschapskwaliteit, biodiversiteit, leggen CO2 vast en zorgen voor schone lucht en verkoeling. De provincie Gelderland heeft de ambitie uitgesproken om vanaf 2050 energieneutraal te zijn. Een van de concrete maatregelen om dit te realiseren is de extra aanplant van bomen en struiken. Dit wordt opgepakt in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Laten we met elkaar de eerste stap zetten naar een energieneutraal Gelderland en zorgen voor de aanplant van 100.000 bomen en struiken!

Doe mee en plant!

Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en de voorwaarden op:
www. landschapsbeheergelderland.nl/100.000-bomen-en-struiken

Dit initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem