Helpt u mee aan meer vlinders en wilde bijen in de gemeente Buren?

Wilde bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van tuin- en erfeigenaren gebruiken. Hoe kunt u rekening houden met allerlei diersoorten? Om bewoners op weg te helpen organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in opdracht van de gemeente Buren een informatieavond. Deze avond maakt deel uit van een groter biodiversiteitsproject in deze gemeente. Wees welkom op de informatieavond op woensdag 22 november bij Pitch & Putt, Eiland van Maurik 15, 4021 GG in Maurik. Wethouder Henk de Ronde zal de avond openen. Aanmelden voor deze avond is niet nodig, de toegang is gratis. Het programma begint om 20.00 uur, vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar.

Biodiversiteit onder grote druk

slobkousbij_Peter_EekelderOm verschillende redenen is de biodiversiteit sterk afgenomen, ook in de gemeente Buren. Recent onderzoek naar insecten heeft dat duidelijk laten zien. Eén van de oorzaken is dat het dieren aan voedsel en nestgelegenheid ontbreekt doordat het landelijk gebied steeds eenvormiger is geworden met weinig ruimte voor bloeiende wilde planten.
Dat bestuivers (waaronder wilde bijen) het moeilijk hebben en in aantal achteruit gaan, is nadelig voor de biodiversiteit als geheel. Want veel planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Dat geldt indirect eveneens voor de dieren die daarvan weer afhankelijk zijn. En zonder bestuivers komt uiteindelijk ook onze voedselvoorziening in gevaar!

Project voor meer biodiversiteit in de gemeente Buren

In de gemeente Buren gaat een project van start waarbij grondeigenaren in het buitengebied advies kunnen krijgen om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Een adviseur van SLG maakt in overleg met de eigenaar een ‘biodiversiteitsplan’. Vanuit het project is aanschaf van beplanting en zaaigoed mogelijk met aantrekkelijke korting. Zo kunt u bijdragen aan een bloeiend bijenlandschap dat ook voor andere dieren een geschikte leefomgeving biedt.

Tijdens de informatieavond hoort u de spelregels om mee te kunnen doen. U kunt zich tijdens de informatieavond meteen aanmelden.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en Combinatie Dijkverbetering HOP en sluit mooi aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe. Dit is een bewonersinitiatief bij u in de regio (zie http://bijbewustbetuwe.nl/ voor meer informatie).

Ook interessant

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!

Schoolkinderen zaaien bloemen in voor wilde bijen en vlinders