Help mee de hoogstamboomgaarden in Nunspeet te behouden!

In veel oude boomgaarden op de Veluwe en in de Randmeerkust vind je vaak de Lunterse Pippeling en de Notarisappel. Dat is niet zo vreemd omdat dit typische soorten zijn, die hier de laatste honderd jaar zijn aangeplant. Het snoeien van deze appels blijkt niet zo eenvoudig en wordt door sommige zelfs vergeleken met kunst.  In de gemeente Nunspeet zijn de laatste paar jaar veel boomgaarden aangeplant. Om de boomgaarden te behouden wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de kennis van het onderhouden van hoogstamboomgaarden graag overdragen. Ze organiseert daarom met de gemeente Nunspeet een informatieavond op woensdag 13 september. De informatieavond vindt plaats om 20.00 uur in dorpshuis De Wieken, Kapelweg 7 in Hulshorst. De inloop is om 19.45 uur met een kopje koffie en thee. Iedereen uit de gemeente Nunspeet is welkom. Komt u ook?

Informatieavond over hoogstamfruit en gratis cursus

Op de informatieavond legt hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uit wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maken en waarom het belangrijk is deze te behouden. Hij zal ook een tipje van de sluier oplichten over het snoeien. Indien er mensen geïnteresseerd zijn in het snoeien van de fruitbomen, dan biedt SLG hun kosteloos een uitgebreide cursus hoogstamfruit aan. Tijdens deze meerdaagse cursus leren deelnemers over het aanplanten van een boomgaard, snoeien van jonge bomen en de voordelen van zomersnoei en wintersnoei. In andere gemeenten snoeien eigenaren van hoogstamboomgaarden bij elkaar en vormen een hoogstambrigade.

Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen maar bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals bijvoorbeeld de steenuil.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de gemeente Nunspeet. Kijk hier voor meer informatie over hoogstambrigades en hoogstamfruit.

Ook interessant

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart