Help mee de hoogstamboomgaarden in Duiven, Groessen en Loo te onderhouden!

Heeft u wel eens gehoord van Sterappel, Bellefleur of Bergamotte peer? In de gemeente Duiven liggen diverse boomgaarden waar deze appel- en perenbomen groeien. Het snoeien van deze fruitbomen is niet altijd eenvoudig en wordt door sommige zelfs vergeleken met kunst. Om de boomgaarden te behouden wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de kennis van het onderhoud van hoogstamboomgaarden graag overdragen en een vrijwillige, zogenaamde hoogstambrigade oprichten.

‘Thee in de boomgaard’ op 24 mei over de nieuwe hoogstambrigade

We organiseren hierover een gezellige ‘thee in de boomgaard’ op vrijdag 24 mei. We starten om 10.00 uur met koffie, thee en appeltaart in de boomgaard op de hoek van de Lijkweg/ Husselarijstraat in Loo. Het einde is om ongeveer 12.00 uur. Alle geïnteresseerde bewoners uit Loo, Groessen en omgeving zijn van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.

Tijdens de thee legt hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uit wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder en belangrijk maakt. Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen maar bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals bijvoorbeeld de steenuil. In de afgelopen drie jaar hebben een flink aantal inwoners hoogstamfruitbomen aangeplant. Een goed beheer hiervan en ook van de reeds bestaande boomgaarden is essentieel voor het behoud van de fruitbomen in de Liemers.

Hoogstambrigade en cursus

Bent u na deze picknick in de boomgaard geïnteresseerd geraakt in het snoeien van de hoogstamfruitbomen? Dan kunt u kosteloos deelnemen aan een uitgebreide snoeicursus, die bestaat uit vier theorieavonden en praktijkochtenden verspreid over het jaar. Tijdens deze cursus leren deelnemers over het determineren van fruitbomen, snoeien van jonge bomen, bijvriendelijk boomgaardbeheer, zomer- en wintersnoei. Na afloop van de cursus verwachten we dat u zich voor wat langere periode verbindt aan de boomgaarden in de Liemers. Samen met de andere mensen ontstaat zo een hoogstambrigade, een groep mensen die zich op vrijwillige basis inzet om de hoogstamboomgaarden te onderhouden.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Duiven en Provincie Gelderland

Aanmelden voor hoogstambrigade en cursus hoogstamfruit

Met onderstaand aanmeldformulier kunt u zich aanmelden voor de cursus hoogstamfruit.

Kijk hier voor meer informatie over hoogstambrigades en hoogstamfruit.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022