Plukdag in hoogstamboomgaarden: doe mee!

Denk je aan de Betuwe, dan denk je aan fruit en fruitbomen. Ze zijn beeldbepalend voor deze streek en van grote cultuurhistorische waarde. Namens de gemeente Geldermalsen organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op zaterdag 22 september  een plukdag in twee karakteristieke Betuwse hoogstamboomgaarden in Opijnen en Gellicum. De geplukte appels worden verwerkt tot Betuwse streekcider en appelsprankel. We zoeken daarom vrijwillige plukkers die op deze dagen een handje mee willen helpen.

Plukkers dragen bij aan de instandhouding van het Betuwse erfgoed. Maar dat niet alleen. Het is ook nog eens heel erg gezellig! Want uiteraard is er koffie met wat lekkers en gaat iedereen aan het eind van de dag met zelfgeplukte appels naar huis!

Instructiedag en proeverij

Op de plukdag, op zaterdag 22 september, is er om 9.00 uur eerst een kennismaking en uitgebreide instructie op het prachtige monumentale Betuwse erf van Marrigje Scheurwater in Opijnen. Vrijwilligers maken dan kennis met de twee boomgaardeigenaren en krijgen les in veilig plukken. Arjen Meeuwissen van Elegast Distillery en Hilde Engels van de Betuwse Krenkelaar van de Fruitmotor, de cider producenten, vertellen daarna wat over de verwerking van appels tot Betuws streekcider. Uiteraard met een proeverij! Maar die volgt pas nadat de eerste kilo’s zijn geplukt. De helft van de groep gaat na de instructie naar de boomgaard in Gellicum.

Het bijwonen van de instructie is niet verplicht maar wel raadzaam. Let op: het programma is gewijzigd. De Plukdag op zaterdag 29 september is vervallen. Bekijk hier de flyer. 

Plukbrigade: pluk de dag, pluk een appel!

SLG helpt dorpsbewoners bij de instandhouding van hun eigen leefomgeving door kennisoverdracht en uitleen van gereedschappen en materialen. Er zijn ruim 300 vrijwilligersgroepen bij de stichting aangesloten, die zich inzetten voor landschapsbeheer, soortenbehoud (steenuilen, bijen poelen en vleermuizen), Klompenpaden en hoogstamboomgaarden. Doel van deze plukdagen is om een nieuwe plukbrigade op te richten, met vrijwilligers die zich langere tijd willen verbinden aan de in nood verkerende hoogstamboomgaarden. In combinatie met regelmatige snoei, kunnen de hoogstamboomgaarden nog een lange tijd voortbestaan!

Aanmelden plukdagen

Wil jij je handen uit de mouwen steken, een gezellige dag hebben en het Betuwse landschap helpen in stand te houden? Meld je dan vóór 19 september hieronder aan. Tip: kom samen met een vriend of vriendin!
Voor vragen kun je terecht bij projectleider Dagmar Kroezen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk