Help de weidevogels in de Betuwe!

Heeft u belangstelling voor weidevogels? Vindt u het belangrijk dat kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels in de Betuwe beschermd worden? En bent u graag buiten actief? Volg dan de cursus weidevogelbescherming en word een actieve weidevogelvrijwilliger. De weidevogelgroep Overbetuwe, het Collectief Rivierenland, de ANV Lingestreek en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren deze driedaagse cursus voor nieuwe vrijwilligers.

De cursus is gestart. Aanmelden is niet meer mogelijk.

De cursus bestaat uit drie theorieavonden en begeleiding in de praktijk. De avonden vinden plaats op dinsdag 29 januari, 12 februari en 16 april op het akkerbouwbedrijf van de familie Weiman, Waalbandijk 82 in Echteld. Deelname is gratis.
Coördinator vrijwillige weidevogelbescherming Karen Hinkamp van SLG verzorgt de cursus. In drie avonden behandelt zij de theorie. Tijdens de praktijk leert u kijken naar weidevogels, waarnemen van bepaald gedrag, hoe zoekt u het beste de nesten en hoe beschermt u nesten?

Programma en locatie

• 29 januari 2019, 20.00-22.00 uur: Vrijwillige Weidevogelbescherming, Nesten opzoeken, Beschermingsmaatregelen, De moderne landbouw.
• 12 februari 2019, 20.00-22.00 uur: Biologie en gedrag van weidevogels, Registratie van gegevens, Organisatie vrijwilligerswerk.
• 16 april 2019, 20.00-22.00 uur: Methodisch tellen van weidevogels: broedparen- en gezinnentelling

Cursuslocatie: Akkerbouwbedrijf van de familie Weiman, Waalbandijk 82 in Echteld.
Na opgave voor deze cursus ontvangt u meer informatie over het programma.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren en loonwerkers kunnen weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot brengen. Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht. Helpt u mee?

SLG coördineert al 20 jaar de uitvoering van de vrijwillige weidevogelbescherming in onze provincie. Vrijwilligers worden voorzien van materialen, informatie en advies. Daarnaast worden alle resultaten verzameld en verwerkt.

Kijk hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk.

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel