Hekken van de Veluwe

  hekken_van_de_veluweOp de Veluwe, maar ook in het buitengebied van de rest van Gelderland staan heel veel afrasteringen en hekken. Deze bepalen voor een groot deel het landschappelijk beeld en vormen vaak een onoverkoombare barrière voor dieren. We willen met ‘Hekken van de Veluwe’ bewoners en ondernemers in het buitengebied bewust maken van de mogelijkheden om het erf of terrein op een andere manier af te schermen of te omheinen.

Veel van de bestaande hekken kunnen wellicht aangepast worden in hoogte, kleur of materiaal, of zelfs worden weggehaald. Met tips, informatie en een bouwtekening van een houten hek hopen we u te inspireren tot het landschappelijk inpassen, vervangen of zelfs weghalen van afrasteringen en hekwerken.dubbel_hek_veluws

Tips voor het landschappelijk inpassen van hekken of het aanleggen van landschappelijke hekken
We hebben een aantal praktische tips voor achtereenvolgens paardenhouders, recreatie-ondernemers, bewoners en agrariërs op een rijtje gezet. Lees de tips.

Veluws Landhek
Een houten hek geeft een landschappelijke uitstraling aan een weiland of terrein. Het Veluws Landhek is gebaseerd op de oorspronkelijke vormen die op de Veluwe voorkwamen. Per gebied waren en natuurlijk weer uiterlijke verschillen, maar het Veluws Landhek past in ieder landschapstype. U kunt zelf aan de slag met een landhek of het laten maken bij een houtbewerkingsbedrijf.

bouwtekening-hek-2-en-3bouwtekening-hek1

Artikel Nieuwe Veluwe – Hekken van de Veluwe
In de Nieuwe Veluwe, het kwaliteitsmagazine voor iedereen die van de Veluwe houden en meer wil weten over het gebied; de natuur, het landschap, de cultuur(historie) en de kunst, staat een artikel over het project Hekken van de Veluwe. Lees het artikel.

Kijk ook eens op: