Handige tools_2

Om vrijwilligers zoveel mogelijk te ondersteunen bij het gezond & veilig werken hebben we vanuit SLG een aantal praktische tools ontwikkeld. Maak hier gebruik van en ga goed voorbereid aan de slag!

Draaiboek van de werkdag

Hoe organiseer je een werkdag? Waar ga je aan de slag? Wat zijn de risico’s? Welke gereedschapsinstructie hoort hier bij? Is er mobiel bereik? Wie zorgt voor koffie en thee? Bij het organiseren van een werkdag komt meer kijken dan je denkt!

In het draaiboek van de werkdag worden alle aspecten omschreven, van de voorbereiding voorafgaand aan de werkdag tot aan het moment waarop de werkdag is afgelopen. Harstikke handig dus!

Klik op onderstaande afbeelding om het volledige draaiboek te downloaden (Word)

Werkdagformulier

Op de pagina van de wettelijke verplichtingen staat aangegeven wat belangrijk is om zo veilig mogelijk aan het werk te gaan: het maken van een risico inventarisatie, het gebruiken van de PBM’s, het geven van instructie en het houden van toezicht.

Deze onderdelen kan je invullen op het werkdagformulier. Het werkdagformulier is dan ook de perfecte tool om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle verplichtingen en waarbij je goed voorbereid aan de slag gaat!

Tip: Download het werkdagformulier. Vul de informatie die elke werkdag hetzelfde is voor jouw groep, alvast in op de computer, print dan een aantal exemplaren uit voor de werkdagen van dat seizoen. De werkdag specifieke informatie vul je enkele dagen van te voren in en op de werkdag zelf maak je nog de Last Minute Risico Analyse (LMRA).

Klik op onderstaande afbeelding om het volledige werkdagformulier te downloaden (Word)

Arboplan

Leg afspraken over het veilig werken met de werkgroep vast in een arboplan. Dit plan is geen verplichting, maar wel erg handig! Doel van het arboplan is een zo groot mogelijke veiligheid tijdens het werk te waarborgen. In het arboplan kan je ook onderlinge taakverdelingen vastleggen, zoals wie is de coördinator, wie vult het werkdagformulier in, wie zorgt voor het reserveren van gereedschap of voor het gereedschapsonderhoud, etc.

Klik op onderstaande afbeelding om het volledige sjabloon Arboplan te downloaden (Word)

Kijk ook eens op: