Handen ineen voor landelijk gebied

Op dinsdag 7 maart organiseerden LTO Nederland, LandschappenNL, VNO-NCW MKB-Nederland, Federatie Particulier Grondbezit en Natuurmonumenten het verkiezingsdebat over de toekomst van het landelijk gebied. Acht kandidaat-Tweede Kamerleden namen deel aan dit debat. Kandidaten van ChristenUnie, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en VVD deden daarbij hun belofte voor een leefbaar en aantrekkelijk platteland.

Toekomst van het landelijk gebied

De toekomst van het landelijk gebied is een belangrijk thema voor de komende Tweede Kamerverkiezingen en voor de volgende regeerperiode. Het landelijk gebied levert essentiële diensten aan Nederland op gebied van biodiversiteit, voedsel en recreatie. Verbindingen tussen landschappen worden niet beschermd, voorzieningen verdwijnen en er trekken mensen weg uit het landelijk gebied.
Onder leiding van Rogier Elshout voerden Jaco Geurts (CDA), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Tjeerd de Groot (D66), Rik Grashoff (GroenLinks), William Moorlag (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Eric Smaling (SP) en Helma Lodders (VVD) met elkaar een levendig debat over de regelgeving voor ondernemers in het landelijk gebied en de subsidies voor boeren. Via Nieuwe Oogst was het live te volgen en het onderwerp was trending topic op twitter met de hashtag #LandschapNU.

Samenwerking

De vijf organiserende partijen benadrukten met dit gezamenlijke debat het belang van samenwerking. Zorgen over de toekomst van het landelijk gebied blijken breed gedeeld te worden en de verwachting is dan ook dat de Kamerleden dit meenemen in het maken van nieuwe beleidskeuzes.
Het debat is terug te kijken via de website van nieuwe oogst