Gulden sleutelbloem floreert in wegberm dankzij maaien door vrijwilligers

Vrijwilligers beheren sinds drie jaar een stuk wegberm bij Doorwerth. Hier stonden al decennialang bijzondere planten zoals de gulden sleutelbloem en wilde marjolein. De berm is breed en de gemeente vond het niet nodig hier te maaien. Hierdoor groeide de berm langzaam dicht met hoge grassen, braam en sleedoorn.

Zeisen
Om de bijzondere planten te redden hebben enkele natuurliefhebbers het beheer zelf opgepakt. Met geleende zeisen van onze stichting maait een groepje van 5-10 mensen de 100 m lange berm en zet het maaisel op hopen. De gemeente Renkum werkt mee door te zorgen voor afvoer van het maaisel.

Henk Kloen en Derk Stobbelaar, initiatiefnemersr, hebben genoeg ecologische kennis om maatwerk te leveren. Pleksgewijs worden stukjes begroeiing gespaard als leefgebied voor insecten. Op enkele plekken wordt ook mos uitgeharkt om verjonging met meer bloemen te bevorderen. Na drie jaar beheer kan het aantal maaibeurten verminderd worden van 2 naar 1 keer per jaar. De bramen groeien minder hard, en er komt meer ruimte voor de bijzonder bloemen. De gulden sleutelbloem lijkt zich uit te breiden!

Een mooie beloning voor een ochtend werk per jaar!

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Bewoners welkom op digitale informatieavond Klompenpad Harfsen

Geert Bouwman en Geert Tijssen, vrijwilligers van de werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad

Het Steenoven- en Hofstedepad: een nieuwe wandelroute in Angeren en Huissen

AHN kaart handige tool voor boomgaard inventarisatie

hoogstamfruit

Lienden, Lingemeer en Ommeren in het Groen

Winssense vrijwilligers schenken een echte ‘Haneman’

Knotgroep Heerde

Nieuwe knotgroep Heerde aan het werk

Doe mee aan Huissen Angeren in ’t groen