Groene vrijwilligers gezocht voor verborgen parel Huis de Kemnade

Huis de Kemnade

Huis de Kemnade in Wijnbergen is een verborgen parel bij Doetinchem. Deze historische buitenplaats zoekt vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken in een buitenplaatswerkgroep. Dat is een werkgroep die het landschaps- en tuinonderhoud om het huis helpt uitvoeren. Wilt u zich graag inzetten voor uw eigen omgeving op een fantastische plek met veel historie? Eigenaar Willem Beelaerts van Blokland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) nodigen u van harte uit voor een informatieavond om nader kennis te maken met deze prachtige buitenplaats. De avond vindt plaats op dinsdag 3 februari in het souterrain van Huis de Kemnade, De Kemnade 1 in Wijnbergen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur met een kopje koffie  en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Let op: De juiste aanrijroute is met postcode 7048 AC,  laatste deel traject Warmseweg .  Dus niet via Kruisallee, dan kom je voor een dikke boomstam en kun je niet keren.

Informatieavond dinsdag 3 februari 2015

Op de informatieavond wordt u gastvrij ontvangen door de eigenaar Willem Beelaerts. Het doel van deze avond is om u te laten kennismaken met Huis de Kemnade en te laten zien hoe mooi het is en op welke manier een vrijwilligersgroep kan helpen bij de instandhouding daarvan. SLG zal vertellen hoe zo’n werkgroep werkt, omdat zij al verschillende groepen heeft opgezet op landgoederen en buitenplaatsen in Gelderland. Huis de Kemnade verzorgt een presentatie over de historie, het beheer, het onderhoud en de plannen voor de toekomst. Daarna kunt u zich aanmelden voor de werkgroep.

“Fraai stukje natuur en cultureel erfgoed behouden voor de toekomst”

Oude boomgaard Huis de KemnadeLandgoederen en buitenplaatsen in heel Nederland zijn de parels in ons landschap met bos, prachtige lanen, houtwallen, vijvers, hagen en historische boerenerven. Huis de Kemnade is zo’n verborgen parel. Deze bijzondere historische buitenplaats ligt tussen Etten, Wijnbergen en Braamt, schilderachtig gelegen aan een zijtak van de rivier de Oude IJssel. Het huis en de opvallende toren, die uit 1500 dateert, zijn rijksmonument. Eigenaar Willem Beelaerts is op het huis opgegroeid. De buitenplaats vergt veel onderhoud die hij niet meer alleen kan doen. En er is veel te doen: er is een oude boomgaard, moestuin, resten van een Engels landschapspark. Hij vertelt waarom vrijwilligers nodig zijn: “Vrijwilligers zijn belangrijk om dit fraaie stukje natuur en cultureel erfgoed te behouden voor de toekomt. Hun inzet wordt enorm gewaardeerd, niet alleen door mij maar ook door het nageslacht en anderen die ervan genieten bij een rondleiding. Ik hoop ook dat de vrijwilligers er zelf veel plezier en voldoening aan beleven.”

SLG en Huis de Kemnade zoeken daarom mensen die het leuk vinden om in een werkgroep een à twee keer in de maand te gast te zijn op Huis de Kemnade om onder leiding van de eigenaar te werken aan tuin, boomgaard, moestuin en park. Iedereen uit de omgeving die buiten aan de slag wil is welkom: jong, oud, werkend of zonder werk.