Gorsselse heide: Geschiedenis Flora en Fauna

De omgeving van Deventer is gezegend met een groot aantal natuurgebieden. We kennen bossen, parken, landgoederen en uiterwaarden en . . . de Gorsselse Heide! Sinds een aantal jaren organiseert IVN Zutphen, met IVN Deventer en de Marke Gorsselse Heide, publieksexcursies door dit prachtige gebied.

Er valt veel te vertellen over de Gorsselse Heide, over de geschiedenis en de flora & fauna.
De afgelopen halve eeuw zijn er verschillende flora- en fauna-inventarisaties van het gebied uitgevoerd. Daarmee is in beeld gebracht wat er in de loop der tijd aan soorten is waargenomen. Zo zijn er in de loop der jaren maar liefst 78 plantensoorten, 30 vlindersoorten, 33 libellensoorten (van de 71 in Nederland voorkomende soorten!) en 77 vogelsoorten geïnventariseerd, plus nog de nodige paddenstoelen, mossen, salamanders en niet te vergeten de levendbarende hagedis. Een waar paradijs voor de natuurliefhebber!

Auteur Frens Westenbrink is een van de natuurgidsen die publiek tijdens excursies door het gebied rondleidt. De in de loop der jaren vergaarde kennis is door hem gebundeld in het boek Gorsselse Heide, geschiedenis flora & fauna, bijna 100 pagina’s met veel informatie, anekdotes èn foto’s van wat er allemaal te zien is op dat prachtige natuurpareltje. Het boek kost € 14,95 en  ligt eind november in de plaatselijke boekhandels.

We dragen financieel bij aan de uitgave van dit boek met € 500,- van de Nationale Postcode Loterij