Geslaagde Natuurwerkdag; Gelderland weer provincie met meeste deelnemers

Zaterdag 7 november was de jaarlijkse Natuurwerkdag. Al 15 jaar de dag om kennis te maken met vrijwilligerswerk in natuur en landschap en om de handen uit de mouwen te steken. In Gelderland kon men aan de slag op maar liefst 54 locaties. Er werd weer fanatiek geknot, gesnoeid, gesleept, geplant en vooral genoten van de veelal mooie gebieden waar gewerkt werd. Resultaat: 1.732 deelnemers!

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk opent Natuurwerkdag in Gelderland
De Natuurwerkdag, georganiseerd door LandschappenNL en in Gelderland gecoördineerd door onze stichting, werd in Heukelum door gedeputeerde Jan Jacob van Dijk geopend. Hij bracht een bezoek aan de bijzondere vrijwilligersgroep ‘de Liniewacht’.
Jan Jacob van Dijk benadrukte bij de ochtendkoffie dat “het werk aan het landschap door vrijwilligers ongelooflijk belangrijk is”.

“Je ziet iedere keer iets nieuws”Needse Achterveld_Trotse meiden
Dat vrijwilligers onmisbaar zijn, bevestigt ook boswachter Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer van de locatie Needse Achterveld. “We doen nu geloof ik voor het tiende jaar mee en het is altijd een gezellige dag. Veel enthousiaste mensen, een geweldige lunch en er wordt altijd veel werk verzet. Zonder de inzet van de vrijwilligers zou de heide dichtgroeien en dat is nou net niet wat we willen.” Een van de deelnemers vertelt dat naast het werken in de ochtend ook de excursie in de middag erg wordt gewaardeerd: “Al jaren doe ik mee. ’s Ochtends werken en ’s middags de excursie. En iedere keer is het weer anders en zie je weer iets nieuws.”

Bekijk hieronder het filmpje van de locatie Needse Achterveld.

Natuurwerkdag Gelderland from Bluefalcon Holland on Vimeo.

Al 30 jaar vrijwilligerVragender Veen_jong en oud
De vrijwilligers van de Stichting Marke en Vragender veen spreken met veel liefde over hun gebied. Er komen vele beschermde plantensoorten voor zoals Kleine Zonnedauw, Rijsbes en Stijve Moerasweegbree. Een groot deel van het gebied is alleen tijdens een excursie toegankelijk. Werven voor nieuwe vrijwilligers doen ze niet en hoeft ook niet. Ze hebben nu 80 leden en dat is meer dan genoeg. Een aantal is al 30 jaar lid. Door deel te nemen aan de Natuurwerkdag houden ze als het ware open dag voor ‘vreemden’ die het leuk vinden om een keertje mee te werken.

Impressie van de Natuurwerkdag
Filmpje met/van Sipke Jan Bousema (die 2 locaties in Gelderland heeft bezocht: de Liniewacht in Heukelum en Landgoed Thedinghsweert in Tiel)
Foto’s locatie Wenum Wiesel
Foto’s locatie Groesbeek
Foto’s locatie Natuurpark Berg en Bos in Apeldoorn
Filmpje jeugdjournaal