Gemeente Zutphen

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in deze gemeente.

Nu in uitvoering

 1. Ontwikkeling Klompenpad De Hoven
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. In het voorjaar van 2020 is gestart met de ontwikkeling van het Klompenpad De Hoven. Lees meer over Klompenpaden.
 2. Ontwikkeling cultuurhistorische fietsroute De Hoven
  In het voorjaar van 2020 is gestart met de ontwikkeling van een cultuurhistorische fietsroute rondom Zutphen de Hoven.

Afgerond

 1. Warken en Leesten in het Groen
  In Warken en Leesten stond een beplantingsproject op de agenda. Bewoners uit Warken en Leesten kregen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken.
 2. Oprichting Hoogstambrigade Zutphen
  In de gemeente Zutphen is een hoogstambrigade opgericht.  De  vrijwilligers zijn door ons opgeleid om zelfstandig hoogstamboomgaarden deskundig te onderhouden.

Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Zutphen

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Buitenplaatswerkgroep Den Dam
Buurtbongerd Braamkamp
Hoogstambrigade Zutphen
IVN VENEL Zutphen-Warnsveld
Klompenpadwerkgroep Leestensche Broekpad
Stichting Emerpark
Weidevogelwerkgroep Zutphen e.o.

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:

Leestensche Broekpad

Kijk ook eens op: